De #neknominate-rage neemt een positieve wending

Zondagochtend werd het levenloze lichaam van de 19-jarige Ierse jongen Jonny Byrne uit een plaatselijke rivier gehaald. Hij was verdronken nadat een neknominate-weddenschap fout was afgelopen.

Jonny Byrne - mirror.co.uk

Het is het tweede Ierse slachtoffer op korte tijd. Eerder stierf er ook al een 22-jarige jongen na het overvloedig drinken van sterke drank in een soortgelijke weddenschap.

Wat is neknominate?

Neknominate is een online drankspel dat ontstaan is in Australië en snel aan populariteit wint in onder meer Engeland, Ierland en Zuid-Afrika.

De bedoeling wordt vaak als volgt uitgelegd:

Neck your drink. Nominate another. Don’t break the chain, don’t be a dick. Drink responsible.

— Een willekeurige neknominate-fan

Of in de praktijk: post een video waarin je een halve liter bier (of sterke drank) ad fundum drinkt ("to neck a pint", in het Engels), nomineer een vriend en doe vervolgens een stunt. Je genomineerde vriend moet dan binnen de 24 uur hetzelfde, of iets extremers doen.

Neknominate is in geen tijd uitgegroeid tot een internetrage waarbij mensen almaar extremere weddenschappen aangaan, met als episode de twee recente doden in Ierland.

Overheden, politie en veiligheidsorganisaties proberen daarom met man en macht te waarschuwen voor de ontspoorde rage. Enkele Facebook-pagina's werden al gesloten, al circuleren er op YouTube nog genoeg virale video's van waaghalzen.

Sociale druk en pesterijen

Hoewel neknominate oorspronkelijk een redelijk gemoedelijk karakter had (mannen onder elkaar, weet je wel), werd de ondertoon al snel vijandig en competitief.

Zo getuigt ook Patrick Byrne, de broer van de overleden Jonny: volgens hem liep het spelletje uit de hand omdat Jonny niet wou onderdoen voor zijn vrienden. Dat soort van sociale druk zou ook online al voor veel pesterijen gezorgd hebben.

Neknominate op z'n Zuid-Afrikaans

Toen de jonge Zuid-Afrikaan Brent Lindeque enkele dagen geleden genomineerd werd, besloot hij om iets helemaal anders te doen. In plaats van de barbaar uit te hangen, zoals zijn voorganger, deed hij een goede daad en gaf eten en drinken aan een dakloze.

Brents aanpak is nu een trend op zich aan het worden en andere Zuid-Afrikanen volgen zijn voorbeeld. Zo krijgt hier een blinde straatmuzikant een gitaar cadeau.

En deelt deze man voetballen uit aan kinderen.

Dit Zuid-Afrikaans meisje pakte haar neknomination nog grootser aan en schakelt haar vrienden in om boeken in te zamelen voor een plaatselijk goed doel.

Welke vorm van neknominate je ook verkiest, wij denken dat niemand tegen een versie kan zijn waarbij de kans op dodelijke slachtoffers minimaal is. Jullie?