9 wonderlijke winterse weerfenomenen

Het voelde vanmorgen al aardig glad onder onze voeten en de winter is zelfs nog niet begonnen. Maar als de temperaturen dan toch opeens drastisch zouden dalen, hopen we dit jaar een van deze 9 winterse natuurfenomenen te mogen meemaken.

IJsbloemen

IJsbloemen zijn ijskristallen die zich vormen op een zee met een dun laagje ijs erop. Het levert mooie plaatjes zoals hieronder op.

igert.org

IJsharen

De naam zegt het zelf al, ijsharen zijn een haarachtige ijsstructuur die op dood en nat hout voorkomen. Omdat het hout net iets warmer is dan de buitentemperatuur, wordt het vocht door minieme gaatjes naar buiten gedwongen. IJshaar wordt ook wel eens 'baard van Koning Winter' genoemd.

fiboni.com

Sneeuwrollers

Wij zwoegen en zweten om nog maar een sneeuwman te maken, maar deze sneeuwdonuts ontstaan uit het niets. Gewoon een sterke wind en het balletje gaat aan het rollen...

thedailyomnivore.net

Brinicle

Brinicles zijn onderwaterpieken die bestaan uit bevroren zoutwater. Het wordt gezien als de onderzeese equivalent van een stalactiet. Een indrukwekkend fenomeen van Moeder Natuur.

Discovery Channel

Ice chandeliering

"IJskandelaars" ontstaan als het plots heel snel warm wordt en een bevroren meer in stukken uit elkaar valt. Het ontdooide water onder het ijs zorgt voor het speciale effect.

Penitentes

Deze sneeuwpieken (letterlijk: boetedoeners) komen op hoogtes boven 4000 meter voor. Ze ontstaan op het moment dat het dooipunt onder nul ligt. Dan vraagt smelten meer energie dan sublimeren, maar bevriest de sneeuw tijdens de sublimatie.

humanunderconstruction.blogspot.com

IJsballen

Leda Olmstead botste in maart op deze ijsballen tijdens een wandeling langs het meer in Michigan. De gigantische ballen worden gemaakt door het heen-en-weer bewegen van de golven. In combinatie met de wind, krijg je dit.

deredactie.be

Parhelium

Nog een fenomeen waar onze mond van openvalt is parhelium of bijzon. We hebben niet opeens drie zonnen, maar het verschijnsel is een optisch fenomeen dat gevormd word door zonlicht dat in ijskristallen gereflecteerd wordt.

news.nationalgeographic.com

Gestreepte ijsbergen

Gestreepte ijsbergen ontstaan uit verschillende lagen sneeuw die gevormd werden onder verschillende condities. Smeltwater dat zo snel bevriest dat er bijna geen luchtbellen in de laag zitten zorgt voor de blauwe strepen. Een ijsberg die in de zee valt kan aan de onderkant een ijslaag krijgen van zeewater. Als het zeewater rijk is aan algen krijg je wat groenere strepen.

lovethesepics.com
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst