Muziek vandaag is luider en trager

The Echo Nest, een music intelligence company, heeft in een nieuw onderzoek heel wat ongelooflijke feiten ontdekt omtrent de muziek sinds 1950. Wij zetten de vier markantste op een rij.

1. Muziek wordt elk jaar luider

Uit deze grafiek blijkt duidelijk dat sinds de jaren 50 tot de jaren 90 telkens een lichte stijging waar te nemen is en dat de muziek na 1990 in de laatste 20 jaar maar liefst 39% luider is geworden.

Het draait hier echter niet om volume, want 'loudness' is een lastig begrip. Of je nu te maken hebt met platen of cd's, er is altijd een maximaal volume.

Hoe wordt muziek dan steeds luider als er een volumebeperking is? Het gaat om het verschil in volume tussen de stilste elementen van een lied en de luidste elementen. Het zijn de rustigere delen van een lied die steeds luider en luider worden. In 1950 had je bijvoorbeeld Singing in the Rain van Gene Kelly en nu hebben we Animals van Martin Garrix.

2. Muziek is trager dan vroeger

De komst van de rock 'n roll en onze groeiende obsessie met auto's en snelheid stuwde de muziek tot zijn hoogtepunt qua tempo in 1980, zoals je hier kan zien.

De snelheid in muziek wordt uitgedrukt in BPM (Beats Per Minute). In 1980 lag het gemiddelde rond de 110 BPM, bijvoorbeeld I'm coming up van Diana Ross. Dat is heel wat sneller dan de veel tragere songs uit 1950, zoals Blueberry Hill van Louis Armstrong, en 1960, het traagste jaar met een gemiddelde BPM van 101. In vergelijking met de 80's dalen we de dag van vandaag lichtjes.

3. Muziek is triestiger

BBC World Service heeft onlangs in een interessant rapport bekendgemaakt dat muziek een grote rol speelt in de emoties van een persoon. De sfeer in een lied wordt bepaald door de toonladder en zo zijn er twee. De mineurladder zorgt voor een triestiger geluid en majeur voor een gelukkiger. Het feit is dat er vroeger meer in majeur werd gespeeld en de muziek dus vandaag triestiger is.

Een voorbeeld van een e-mineur:

4. Muziek is minder akoestisch

Populaire muziek begon vrij akoestisch in de jaren '50. Daarna daalde dit gestaag, decennium na decennium, in combinatie met de vooruitgang van de technologie.

Je hoeft niet op Tomorrowland te zijn geweest om te weten dat muziek elektronischer is geworden, natuurlijk. Iedereen weet ook dat er in de jaren '80 een grote stijging kwam van het gebruik van de drummachines en synthesizers.

De verschillende rapporten vind je op de blog van The Echo Nest, na de klik.

Lees Meer
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst