Muziek als wapen

In Oudenaarde bereikte een aanslepende burenruzie gisteren een hoogtepunt. Yvonne, een vrouw van 66 jaar, speelde Laura Lynn en Willy Sommers loeihard af.

Een stap te ver, zeker als je bedenkt dat ze al gif voor de deur legde en hondenkak en rotte eieren tegen het raam gooide.

Onze interpretatie van Yvonne

Charmante dame! Maar niet echt origineel

Vele anderen gingen haar al voor in het gebruiken van martelmuziek. Denk maar aan DJ Jos die afgelopen zomer door de burgemeester van Landen werd ingehuurd om zigeuners te verjagen met luide muziek.

Maar dat is niets vergeleken met de muziek van Sesamstraat, Nine Inch Nails en Rage Against The Machine die Guantanamo Bay gebruikt om gevangen te folteren.

Met koptelefoon en blinddoek moeten gevangenen soms uren naar vreselijke muziek luisteren, waardoor ze alle gevoel met de realiteit verliezen.

Gevangenen met blinddoeken en koptelefoons in Guanatanamo

Een groot deel van de gevangenen zijn trouwens islamitisch en mogen volgens hun geloof niet naar Westerse muziek luisteren. Dat maakt het nog ondraaglijker.

En ook dat was niet de eerste keer dat muziek ingezet werd om iets te bereiken

In 1989 werd generaal Manuel Noriega gekweld met hardrock. Hij stond in de jaren '80 aan het hoofd van de Panamese Defensiemacht. Op dat moment was Omar Torrijos de president van Panama, maar toen hij verongelukte, greep Noriega de macht.

Noriega geeft zich over

De Verenigde Staten waren geen voorstander van de dictator en drugsbaron en wilden een einde aan zijn macht maken. Daarom vluchtte Noriega op kerstavond naar de Nunitatuur, de ambassade van Vaticaanstad. De Amerikanen speelden dag en nacht voor de deur luide hardrock af en uiteindelijk gaf Noriega zich over.

Er werd nooit bewezen of de muziek nu als psychologische foltering diende of net moest verhinderen dat kleine microfoontjes de onderhandelingen tussen de VS en Noriega zouden horen.

Het is triestig om muziek als wapen te gebruiken, maar sommige nummers dienen er wel voor: