Money makes the ball go 'round

Is je favoriete ploeg net niet goed genoeg om kampioen te spelen? Koop de club gewoon! Iedereen doet het tegenwoordig.

"City is dit seizoen de enige grote ploeg in Manchester". Die uitspraak van Manuel Pellegrini, coach van Vincent Kompany en co, houdt steek ondanks het verlies met 0-2 tegen Barcelona in de Champions League, dinsdagavond. Waar de traditionele topclub Manchester United op een troosteloze zevende stek staat in de Premier League en al uit de nationale bekers is gewipt, doet het steenrijke lichtblauwe broertje nog op vier fronten mee.

Foto: eversoccer.com

Dat allemaal dankzij rijke suikerooms, die van het middelmatige City - zelfs KV Mechelen had toen nog meer prijzen in de kast staan - een Europese grootmacht wilden maken. De club, die in 2007 nog overgenomen werd door de Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra, kwam een jaar later alweer in handen van de belachelijk rijke Abu Dhabi United Group(what's in a name). Het succes liet niet lang op zich wachten: de Citizens pakten in 2012 de eerste titel sinds 1968.

Maar Man City is lang niet het enige voorbeeld. Neem nu de Russische miljardair Dmitry Rybolovlev: die had eerder al zijn oog laten vallen op Manchester United, maar vond Monaco een leukere stad om in te wonen, dus besloot hij in december 2011 het ooit zo succesvolle AS Monaco (in 2004 nog finalist in de Champions League) op te kopen.

De Monegasken waren in de kelder van de Franse tweede klasse verzeild geraakt, maar kwamen dankzij de harde cash van meneer Rubolovlev weer boven water. Vorige zomer verraste de nieuwkomer in de Franse Ligue 1 vriend en vijand door met Radamel Falcao de meest gegeerde spits ter wereld binnen te halen.

Vandaag prijkt Monaco op de tweede plaats in de Ligue 1, op vijf puntjes van PSG, die andere miljoenenclub. Ook Paris Saint-Germain werd in 2011 overgenomen, door een Qatarese sjeik. De vergane glorie knoopte dankzij een paar spraakmakende transfers weer aan met de successen van weleer, en bonkt nu met het dodelijke duo Ibrahimovic-Cavani ook op de deur in Europa. Met een 0-4-zege bij Leverkusen staat de club met de wieg onder de Eiffeltoren met anderhalf been in de kwartfinales van de Champions League.

Dat de club, die ook smalend P$G genoemd wordt, door Europa walst, mocht Anderlecht al aan den lijve ondervinden.

Toch is een wilde weldoener niet altijd een garantie voor succes. Zo moest het onooglijke Anzji Machatsjkala, de tegenstander van Racing Genk in de Europa League, uitgroeien tot een Europese topclub na de overname door oligarch Soelejman Kerimov. Met de Braziliaanse verdediger Roberto Carlos - weliswaar op zijn retour - haalde Anzji meteen een grote naam binnen. Mbark Boussoufa werd weggeplukt bij Anderlecht, even later volgde topspits Samuel Eto'o zijn voorbeeld.

De verhoopte prijzen bleven echter uit, een derde plaats in de Russische competitie was het beste resultaat van de club uit Dagestan. Daarop besloot Kerimov zijn vedetten van de hand te doen en de geldkraan dicht te draaien.

Morgenavond neemt Anzji het op tegen ons eigenste Racing Genk in de 1/16de finales van de Europa League. Misschien moet Genk nog snel een geldschieter binnenhalen?