Oktober is verkeersmaand bij MNM

Wie al een rijbewijs op zak heeft, weet dat met de auto rijden in Vlaanderen geen sinecure is. De ellenlange files baren ook jongeren grote kopzorgen – of zoals wij ze noemen – chauffeurs van morgen. Daarnaast voelt 1 op de 5 Vlaamse jongeren zich ook niet veilig in het verkeer. MNM vatte de koe bij de horens en doopte de maand oktober om tot verkeersmaand. Onze radiozender organiseerde een grote verkeersenquête, verschillende wedstrijden (zoals het BK parkeren) en De Grote Verkeersquiz.

Theoretisch gezien...

Voor velen lijkt het theoretisch rijexamen eerder een spelletje dan realiteit. Een gokje wagen kan er bij de meeste wel van af. Maar wat weten jullie nu echt over de verkeersregels? Wij dagen je uit om online deel te nemen aan De Grote Verkeersquiz. Geen nood, zelfs wij – barmhartige chauffeurs als we zijn – kwamen oog in oog te staan met een nogal teleurstellend resultaat. Een reden te meer om die verkeersregels goed in je kopje te rammen.

Afgezien van het theoretisch examen stellen veel jongeren de objectiviteit van het examensysteem in vraag: 47% van de meer dan 1000 ondervraagde jongeren vindt het zelfs willekeurig.

Over praktische examens gesproken. Het merendeel herinnert zich vast nog wel het parkeergedeelte van het examen dat zonder twijfel voor heel wat angstzweet zorgde. En dan hebben we het nog niet over de extra druk die op de schouders van de vrouwelijke populatie rust, want die krijgen nog steeds met het cliché te kampen dat vrouwen niet kunnen parkeren.

MNM-presentatoren Peter en Nasrien wilden voor eens en altijd komaf maken met dat beeld en zetten een Belgisch Kampioenschap Parkeren op poten. Petje af voor de vrouwelijke finaliste, maar het was Tim De Bie uit Nazareth die met de prijs ging lopen.

En dat spektakel lokte een pak reacties uit op Twitter:

Nog een actie waar MNM zijn schouders onder zet is het registeren van verkeerspijnpunten. Verkeerswatte?! Verkeerspijnpunten zijn plaatsen waar bijvoorbeeld het aantal ongevallen niet meer op twee handen te tellen valt. Of een straat die kinderen mijden omdat het er te gevaarlijk is.

Je kan het verkeerspijnpunt in jouw buurt registreren door naar mnm.be te surfen. Deze week nemen VRT-verkeersanker Bart Suy, Peter Van de Veire en Nasrien Cnops één pijnpunt per provincie onder de loep.

Het fileprobleem
__
"Fijn", horen we jullie denken, "maar hoe zit dat nu met die files?" Aangezien 89 procent van de jongeren het belangrijk vindt om zelf over een eigen bolide te beschikken – 71% vindt het zelfs een basisrecht – komt dat de files niet ten goede.

Jongeren zien een uitbreiding van het openbaar vervoer (76%) en het beter afstemmen van verkeerslichten (73%) als mogelijke oplossingen voor het fileprobleem. Maatregelen als rekeningrijden (14%) en rijden tijdens de spitsuren duurder maken (8%), daar zijn ze geen fan van.

Meer auto’s op de weg leidt hoogstwaarschijnlijk tot meer ongelukken. En laat het nu net de chauffeurs van morgen zijn die statistisch gezien meer kans hebben op een ongeval. Om dat cijfer naar beneden te halen, kiezen zij voor de volgende preventieve maatregelen:

  • Extra opleiding bij 2 zware overtredingen (69%)
  • Meer controles ’s nachts (66%)
  • Puntenrijbewijs invoeren (65%)
  • Tijdens examen ook testen op verkeersinzicht (65%)

Roadshow

Tom De Cock rijdt de hele week door Vlaanderen met z’n verkeersbus. Gisteren kon je ‘m nog op het Martelarenplein in Leuven spotten. Ex-atlete Elodie Ouedraogo was van de partij om de provincie Vlaams-Brabant te vertegenwoordigen in De Grote Verkeersquiz.

Zak af naar één van deze steden en test je kennis op de Verkeersquizbus. "Planeet De Cock" gaat telkens van 16 tot 19u live op die locatie.

  • dinsdag 22 oktober: Grote Markt Mechelen, met Axel Daeseleire
  • woensdag 23 oktober: Statieplein Dendermonde, met Pascale Platel
  • donderdag 24 oktober: 't Zand Brugge, met Gunter Lamoot
  • vrijdag 25 oktober: Stadsplein Genk, met Regi

Meer info op degroteverkeersquiz.be.

Lees Meer