Gek of geniaal? Josh Richards is kandidaat om op Mars te gaan wonen

Josh Richards heeft een droom

De 29-jarige Australiër Josh Richards wil koste wat het kost naar Mars reizen. De ingenieur en fysicus was één van de 200.000(!) gekken die zich aanbood bij Mars One om naar de rode planeet te vliegen.

One way ticket to Mars

Het Nederlandse bedrijf Mars One heeft het ambitieuze doel om tegen 2023 een kolonie op Mars te stichten.

www.mars-one.com

Binnen enkele jaren wil Mars One de eerste sondes met materiaal sturen en de eerste mensen moeten binnen 10 jaar klaar zijn om te vertrekken...

En nooit meer terug te keren, want de vlucht van Mars One is een enkele vlucht. De astronauten moeten op de rode planeet blijven en een kolonie stichten. No way back.

Maar wat bezielt een mens om zich kandidaat te stellen voor een enkel ritje naar Mars? En hoe pak je dat aan?

Dit is het verhaal van Josh Richards, een geniale gek:

Stap 1: bouw een onstabiele carrière op

Van jongs af aan droomde Josh ervan om astronaut te worden. Hij studeerde zich rot en werd ingenieur, fysicus en ontploffingsspecialist.

Hij werkte als mijntechnicus, paracommando bij het Britse leger en - je raadt het nooit - stand-up comedian. Geen stabiele carrière dus.

Josh als paracommando (foto: www.dailymail.co.uk)
Josh als stand-up comedian (foto: www.dailymail.co.uk)
Josh speelt ook gitaar (foto: www.themightyginge.com)

Stap 2: stel je kandidaat

Josh had zijn ruimtedroom al lang opgegeven toen hij de "vacature" van Mars One ontdekte. Hij twijfelde geen seconde, vulde de nodige papieren in en maakte dit motivatiefilmpje:

De moed zakte hem al snel in de schoenen, want maar liefst 200.000 kandidaten boden zich aan bij Mars One. No way dat hij de shortlist zou halen.

Maar dat bleek een foute inschatting: Josh werd geselecteerd en haalde de lijst van 705 kanshebbers.

En toen werd het hem menens.

Josh als astronaut? (foto: www.smh.com.au)

Stap 3: dump je lief

Josh wil absoluut in de running blijven en dumpt zijn vriendin. Want geef toe: een stabiele relatie met iemand die je voor eeuwig wil achterlaten om naar Mars te vliegen, dat werkt meestal niet.

Stap 4: gooi ook de rest van je leven overhoop

Josh verhuist van Engeland terug naar zijn ouders in Australië. Hij verschijnt op tv, in kranten en op de radio. Hij gaat langs in scholen om te vertellen over ruimtereizen en werkt aan een boek over leven op Mars.

Kortom: Josh focust zich fulltime op zijn droom.

Stap 5: blijf erin geloven, ondanks alles

We willen het feestje niet vergallen, maar de kans dat Josh ooit de ruimte in wordt geschoten is heel klein. Space One heeft niet genoeg middelen en de missie kan op héél wat scepsis rekenen in de wetenschappelijke wereld.

Hij weet dat zijn kansen klein zijn, maar ondanks alles geeft Josh niet op. Hij heeft er tenslotte zijn liefde voor verlaten en zijn leven er helemaal voor omgegooid. Het is afwachten hoe lang hij zijn droom nog kan volhouden.

Stap 6: ?

Benieuwd naar de volgende stappen van Josh? Volg hem dan op Twitter, Facebook of zijn website.

Succes Josh!

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst