Overheid en maffia: dikke vriendjes in Mexico (update)

In België protesteren we tegen de maatregelen van de regering, in Mexico hebben betogers andere katjes te geselen. Studenten die ontvoerd en vermoord worden door de politie, bijvoorbeeld.

Regeringsgebouw in as

Vorige maand staken enkele honderden studenten in Chilpancingo een regeringsgebouw in brand en sindsdien is het niet meer rustig geworden.

Als Mexicanen protesteren, dan doen ze dat niet zoals in België met bordjes en slogans, maar met brandstichting en knuppels.


Momenteel blokkeren manifestanten de luchthaven van Acapulco om de regering onder druk te zetten. De betogers uiten hun woede op de aanwezige politiemacht:

Het is duidelijk: de Mexicanen zijn woedend. Ze eisen uitleg over 43 medestudenten die eind september spoorloos verdwenen en willen dat de corruptie die het land al jaren in een greep houdt eindelijk stopt.

Het verhaal achter de verdwijning van de studenten is een voorbeeld van hoe de drugsmaffia en de overheid in Mexico met elkaar verstrengeld zijn. Dit is het volledige verhaal van de studentenmoorden:

Protesten in Iguala

Op 26 september ging het tijdens een protestactie van leerkrachten in opleiding grondig mis. Een groep van een 100-tal studenten betoogde in Iguala, een stadje op ongeveer 200 km van Mexico City, tegen hervormingen in het onderwijs.

Bussen gekaapt

Tijdens de protesten kaapten de studenten drie bussen om terug naar huis te keren. Betogers die bussen "lenen" is een relatief normale zaak in Mexico. Ze brengen die meestal ook gewoon terug.

Neermaaien die handel

De bussen werden gestopt door de politie, die samen met de lokale drugsbendes het vuur opende op de bussen.

6 studenten stierven, 17 raakten gewond en een kleine minderheid kon ontsnappen. De rest werd volgens ooggetuigen overgeleverd aan het lokale drugskartel. 43 studenten verdwenen spoorloos.

43 studenten worden vermist (foto: Bellenews.com)

"Leer ze een lesje"

Iguala is door van zijn strategische ligging bijna volledig in handen van drugsbendes. Ze controleren de autoriteiten en het geweld tegen de studenten was mogelijk een wederdienst van de maffia voor de politie.

Op de dag van de protesten zou Maria de los Angeles Pineda Villa, de vrouw van de burgemeester van Iguala, in de stad gaan speechen over haar liefdadigheidsinstelling. Dat feestje mocht natuurlijk niet verstoord worden.

De burgemeester en zijn vrouw. (foto: Belga)

"Leer ze een lesje", zou de burgemeestersvrouw aan haar veiligheidschef hebben gezegd. En dat lesje kregen ze dus met de hulp van de lokale maffia.

Betoging in Mexico City naar aanleiding van de vermiste studenten. (Foto: Washington Post)

Massagraf

Vorige week bekenden drie leden van de misdaadbende de moord op de studenten. Ze zouden op een hoop autobanden zijn gegooid en in brand zijn gestoken. De lichaamsresten werden in de rivier gegooid.

Foto: Belga

Nieuw hoogtepunt

Elk jaar blijven in Mexico honderden drugsmoorden onopgelost. Hierdoor heerst een sfeer van straffeloosheid en corruptie, met de recente studentenmoorden als absoluut hoogtepunt.

Ondertussen zijn in de zaak al meer dan 70 verdachten aangehouden in de zaak van de verdwenen studenten, waaronder de burgemeester, zijn vrouw en verschillende politieagenten en bedeleden.

Voor de drugskartels is de oorlog nog maar pas begonnen: ze eisten dat de aangehouden agenten worden vrijgelaten, anders geven ze een lijst van corrupte politici vrij. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.