New York genoot van twee natuurfenomenen op één dag #nofilter

De hele wereld kon zaterdagnacht genieten van een adembenemende maan, maar in Manhattan vond ook de befaamde Manhattanhenge plaats. Twee adembenemende natuurfenomenen waar de New Yorkers maar al te graag even tijd voor maakten.

Manhattenhuh?

Twee keer per jaar lijkt het eiland Manhattan een beetje op Stonehenge. Niets nieuws, maar sinds astrofysicus en tv-persoonlijkheid Neil deGrasse Tyson het fenomeen bekroonde tot #manhattanhenge, komt heel New York voor enkele minuten op straat om er een foto van te nemen. Zonder filter, uiteraard.

Rond 28 mei en 11 juli staat de zon in Manhattan exact gelijk met de straten, waardoor er een bijna magische gloed over de wolkenkrabbers valt. Hierdoor wordt de noord- en zuidzijde van elke zijstraat gelijktijdig verlicht. “Een zeldzaam en mooi zicht” volgens Tyson.

Of zoals astronoom Jacqueline Faherty het zo mooi aan The Economist omschreef: “For a little while, the sun is the star of the city”

Supermaan

En alsof dat nog niet genoeg was, kregen ze er op dezelfde dag een supermaan bovenop. Drie keer per jaar spreekt men van een ‘supermaan’. Dat is wanneer de maan het dichtst bij de aarde staat, waardoor 'ie 15% groter en 30% helderder lijkt.

Foto Debashis Pradhan via BBC, getrokken in New York

Gelukkig kon de rest van de wereld hier ook van genieten, waardoor het internet ontplofte van prachtige natuurbeelden. Hieronder nog wat exemplaren voor diegene die het gemist zouden hebben.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst