"Kunstenaar worden is geen droom, het is mijn doel"

Bastien Burm is een 18-jarige jongen uit Hove die voor publiciteitsgraficus studeert in Mechelen. Bastien werd geboren met een beperking. Vanaf zijn geboorte kon hij niet stappen en enkel zijn linkerarm gebruiken. Die beperking houdt hem niet tegen om zijn passie te beoefenen... het maken van kunst. Het verhaal van Bastien is een inspiratie voor velen.

Sophie Burm

Bastien werkt op zelfstandige basis, maar was wel aanwezig bij de opening van vzw De Kompanie in Mortsel, een creatief atelier opgericht door een vijftal ouders van kinderen met een beperking.

De Kompanie

Andere kunstenaars met een beperking

Verschillende kunstenaars zijn Bastien al voorgegaan. Eén van de grootste is ongetwijfeld Christy Brown. Brown werd in 1932 in Ierland geboren met een hersenverlamming. In tegenstelling tot Bastien kon Brown enkel zijn linkervoet gebruiken. Ondanks die beperking ontpopte Brown zich toch tot een bekende dichter, schrijver en schilder.

Christy Brown
Zelfportret van Christy Brown
Christy Brown

Browns levensverhaal werd verfilmd in "My Left Foot". Daniel Day-Lewis speelde de hoofdrol en kreeg er een Oscar voor Beste Acteur voor.

Stephen Wiltshire is een 39-jarige Engelsman met autisme, maar ook met één ongelooflijk talent. Hij beschikt namelijk over een fotografisch geheugen. Hij leerde pas spreken op zijn 9e, daarvoor communiceerde hij met zijn tekeningen. Wiltshire hoeft iets maar één keer te zien om het helemaal te kunnen natekenen.

Stephen Wiltshire

Alison Lapper is een 48-jarige Engelse fotografe en schilderes. Ze werd geboren zonder armen en een beperking aan haar benen. Eén van haar bekendste werken was een fotoreportage van haar met haar baby.

Alison Lapper

Er werd ook een sculptuur van haar gemaakt door Marc Quinn genaamd "Alison Lapper Pregnant". Dit grote sculptuur werd tijdelijk op Trafalgar Square geplaatst en kreeg ook een prominente plaats bij de opening van de Paralympics in Londen.

Trafalgar Square
Openingsceremonie Paralympics 2012
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst