Kunst maken met Teletekst: het kan, en wij deden het

Een maand geleden ondekten we dat er een International Teletext Art Festival bestaat. Say whut? Kan je dan kunst maken met Teletekst? Blijkbaar wel, en dat bracht Sambal op een idee.

Via een enthousiast onthaalde oproep op de Twitter van OpenVRT nodigden we zeven grafici uit om een namiddag te prullen met Flair en Cyclone, de Teletekst-software. Dat allemaal onder begeleiding van Teletekst-specialist Guido Ameele.

Ingewikkelder dan je denkt

“Ik had me nooit kunnen inbeelden dat ontwerpen voor Teletekst zo'n ingewikkeld proces is. Wel dat het wat ouderwets ging zijn, maar de talloze regeltjes zorgen er voor dat je niet al te veel kan doen”, vertelt Thomas Vanhuyse, een van de deelnemers.

Die talloze regeltjes zorgen er dan ook voor dat je niet gedetailleerd te werk kan gaan. Iets wat niet aan Thomas besteed is. “In mijn werk is precisie erg belangrijk, en net dat is opvallend afwezig bij Teletekst. Ik was dus blij dat ik ‘s avonds Adobe Illustrator terug kon openen thuis.”

Het resultaat

Maar ondanks de beperkte mogelijkheden, zijn de eindwerken toch zeer divers. "Al had ik graag wat meer tijd gehad om nog mooiere dingen te maken", voegt deelnemer Wouter Sweron daar nog aan toe. Misschien tijd voor een tweede editie?

Alle werken kan je nog tot en met 24 augustus bezichtigen via de Teletekst van Eén en Canvas, maar wij verzamelden alles hieronder:

gemaakt door Mister Fiksit
gemaakt door Thomas Vanhuyse
gemaakt door Thomas Vanhuyse
gemaakt door Thomas Vanhuyse
gemaakt door Peter Mulders
gemaakt door Peter Mulders
gemaakt door Sofie Marguillier
gemaakt door Jan Vantomme
gemaakt door Jan Vantomme
gemaakt door Wouter Sweron
gemaakt door Wouter Sweron

Gemaakt door Erik Kroes: “Zo tekenen in hokjes deed me erg denken aan de wiskundelessen. In 1974 is er een boodschap de ruimte ingestuurd, de zogenaamde Arecibo Message. Compleet cryptisch, maar ik vond het leuk om te maken."

Gemaakt door Toon Debonne
Gemaakt door Toon Debonne
Gemaakt door Toon Debonne

Alle resultaten van hetInternational Teletext Art Festival vind je hier.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst