Planten hebben een geheugen en kunnen denken

De wetenschappelijke vraag van de week is: kunnen planten denken? Het antwoord hierop is: Ja! Moeilijk te geloven, ook al omdat het amper waar te nemen is.

Ruik je soms rare dingen in een bos? Dat zou wel eens de chemische stof ethyleen kunnen zijn die rijpe vruchten van een boom afstoot zodat andere vruchten tegelijkertijd aan de boom rijpen.

AsapSCIENCE

Wanneer planten bedreigd worden door dieren zullen ze zelf gif aanmaken om het dier alsnog te vergiftigen bij het opeten. Maïs en katoenplanten zijn nog interessanter op dit vlak. Rupsen zijn de grote aartsrivalen van deze planten. Als zij beginnen te peuzelen van deze planten, geven deze planten een chemische stof vrij die wespen aantrekt, de rups wegjaagt en zo de plant redt.

AsapSCIENCE

Verschillende boomsoorten werken ook samen om elkaar in leven te houden. Onder de grond geven de wortels voeding en water door aan andere boomsoorten.

AsapSCIENCE

Als ze in de winter hun bladeren verliezen geven ze hun laatste krachten nog door aan de winterbomen. Die winterbomen doen in de lente dan net het omgekeerde. De benaming voor deze solidaire samenwerking is Wood Wide Web.

AsapSCIENCE

Sommige planten blijken over een geheugen te beschikken. De bladeren van mimosaplanten sluiten zichzelf zodra ze aangeraakt worden en ze pijn dreigen te ervaren. Uit een test vanop 15 cm blijkt dat de bladeren bij de eerste val zichzelf nog sluiten, maar bij de tweede val niet meer, omdat ze uit ervaring weten dat de val onschadelijk is.

AsapSCIENCE

Het volledige filmpje over de wetenschappelijke vraag vind je hieronder.