Keukens van de toekomst

Goed nieuws voor wie afhaalchinees, spaghetti bolognaise en sushi beu is. Acht nieuwe keukens staan klaar om de wereld te veroveren. Wie de dag van vandaag on trend wil zijn wat koken betreft, kan zijn of haar buikje rond eten met onder andere Hawaïaanse, IJslandse of Macanese gerechten.

Noord-Thaïs
Een Thaïs restaurant vinden, is helemaal niet zo moeilijk in de meeste steden. Het zijn echter de Noord-Thaïse menukaarten die meer en meer geapprecieerd worden. Typisch voor deze keuken zijn salades met fijngesneden stukjes vlees, curry noedelsoep (nam prik), chili dip (nam prik) en op steenkool gegrilde kip (kai yaang).

Macaus
Ook de Macause gerechten vieren hoogtij. Macau is de oudste Europese kolonie in China en ontwikkelde zich tot tot één van de grootste Chinese steden ten zuiden van Hong Kong. De lokale kookstijl weet steeds meer mensen te smaken.

Portugese invloeden, gecombineerd met Chinese en andere Oosterse ingrediënten zijn de perfecte basis voor een uiterst interessante kookstijl. Denk maar aan geroerbakte krabcurry, papaya salade en in wijn gestoofd konijn met steranijs en kaneel.

Ijslands
Ijsland veegt op zijn beurt de Noorse en Deense keuken van de menukaart. Een zuivere keuken met vlees, zeevruchten en heel wat typische kruiden zoals koriander, rood zeewier, citroenverbena en lavendel.

Laotiaans
Hier moeten de Laotiaanse restaurants nog uit de grond gestampt worden, New York daartegenover telt er al heel wat. Met de hand eten is een must en sticky rice een vast item op de kaart.

Yunnan
Opnieuw een Chinese kookstijl, maar wel eentje met enorm veel diversiteit. Want Yunnan is de Chinese provincie met het hoogste aantal etnische minderheden. Kenmerkend zijn de pittig gekruide gerechten en paddenstoelen als vast ingrediënt.

Hawaïaans
Geen pizza Hawaï, maar wel veel rauwe vis en exotische vruchten. Een goed ingeburgerd gerecht is de Loco Moco: witte rijst met daarop een hamburger, een gebakken ei en vleesjus. Dat, met een bijgerecht zoals chili, rundvlees teriyaki, mahi mahi (een soort vis), garnalen, oesters of varkensvlees uit een ondergrondse oven.

Israëlisch
De populairste nieuwkomer tot nu toe is zonder twijfel de Israëlische. Denk: eindeloze kruidenmixen, exotische ingrediënten en een perfecte balans tussen de twee. Ondertussen kent iedereen hummus, falafel of zelfs tahin (sesampasta).

Filipijns
De Filipijnse keuken is een smeltkroes van verschillende culturen. Spaanse, Chinese, Maleisische en Amerikaanse invloeden in één pot gegooid.

Lees Meer