IBM voorspelt de toekomst, maar klopt die wel?

Sinds 2006 kijkt IBM jaarlijks in zijn glazen bol. Het technologiebedrijf doet telkens 5 voorspellingen voor over 5 jaar, "the 5 in 5". Zo voorspelt IBM voor 2018:

  • De intelligente klas: Leraars weten door de technologische vooruitgang meer over hun leerlingen en kunnen zo hun lessen beter op maat van iedere leerling maken. (filmpje)
  • Online shoppen wordt minder populair: Steeds meer winkels krijgen klappen van de online megastores. Maar over 5 jaar slaan de winkels terug. (filmpje)
  • DNA-testen worden mainstream: In de toekomst zal de dokter in een vingerknip met een DNA-test ziektes kunnen testen en behandelen. (filmpje)
  • Paswoorden worden overbodig: We krijgen allemaal een online bewaker, die alles over ons weet en dus ook alarm slaat als er iets abnormaals gebeurt. (filmpje)
  • Steden worden weer aangenaam: Steden worden zo geraffineerd, dat wij ons niet meer moeten aanpassen aan hen, maar zij zich aanpassen aan ons. (filmpje)

Hoe goed is IBM? Even terugspoelen naar 2008

Wat zijn de voorspellingen van IBM eigenlijk waard? Wel, dat kunnen we perfect aftoetsen aan de "5 in 5" van 2008. Zijn hun voorspellingen uitgekomen?

1. Zonnepanelen zullen overal zijn, ook in asfalt, verf en ramen

Onze score: 5/10

Je kunt tegenwoordig geen woonwijk maar binnenrijden of je wordt geconfronteerd met de gruwelijk lelijke zonnepanelen op de daken. Bravo, IBM. Toch moest je in 2008 geen genie zijn om dit succes te voorspellen. Enkele maanden eerder was de run op zonnepanelen al begonnen in Vlaanderen. Van zonnepanelen in verf en ramen hebben we daarentegen nog niet veel gemerkt.

2. DNA-testen worden mainstream

Onze score: 2/10

Zoals je merkt voorspelde IBM in 2008 al dat DNA-testen schering en inslag zouden zijn. Oké, je kunt het genetische code laten ontcijferen voor honderd euro, maar verder gebeurt daar bitter weinig mee. Toch blijft IBM volharden. Vandaar dat het bedrijf 5 later bijna exact dezelfde voorspelling opnieuw doet. Beetje té gemakkelijk, jongens!

3. Je kunt praten met het internet... en het internet praat terug

Onze score: 4/10

Spraaktechnologie is de toekomst. Dit wordt ons al jaren beloofd, maar die belofte is nog altijd niet ingelost. We zien nog altijd niemand tegen zijn computer praten en we moeten nog altijd naar de afstandsbediening zoeken om de tv te verzetten. Waarom dan 4/10? "Assistenten" als Siri en Google Now hebben beperkt succes en ook de Google Glass werkt met spraaktechnologie en dat zou wat kunnen worden.

4. Je zal je eigen shopping assistant hebben

Onze score: 3/10

thefunnyblog.org

We moeten nog altijd de kleren zelf uit de rekken gaan halen, dus ook dit klopt niet. Maar IBM voorspelde wel "dat we foto's van onszelf zouden nemen en aan onze vrienden vragen of we er goed uitzien of niet". Met wat goeie wil kunnen we zeggen dat IBM hier het succes van de selfie en Snapchat zag aankomen.

5. Je zal niets meer vergeten, want alles wordt bijgehouden

Onze score: 7/10

funnymeme.com

Big Brother is watching you. In 2013 werd duidelijk dat de Amerikanen (en misschien de rest ook) ons hele doen en laten in de gaten houden. IBM dacht in 2008 dat we zelf alles zouden opslaan en gebruiken voor toekomstig gebruik, maar dat klopte niet helemaal. Toch lijkt hun beschrijving akelig goed overeen te komen met wat Google met zijn Google Glass probeert te doen: de bril kent je wensen en noden en speelt daar meteen op in.

Conclusie: IBM zat er 5 jaar geleden meer naast dan op en is dus helemaal niet de goeie voorspeller die het beweert te zijn. Maar toch krijgt het bedrijf het voordeel van de twijfel van ons. Ook al omdat het bedrijf zelf zwaar investeert in de voorspellingen die het elk jaar doet. Zou het dan toch nog iets worden met die DNA-test?

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst