Domme vragen: Verhoging van het inschrijvingsgeld

Domme vragen, ze bestaan wel degelijk... en wij stellen ze in jouw plaats. Vandaag: Verhoging van het inschrijvingsgeld.

Na twee maanden onderhandelen heeft België eindelijk een nieuwe Vlaamse Regering. Dit wil zeggen dat er een aantal zaken gaan veranderen. Het regeerakkoord dat vorige week voorgesteld werd, heeft al veel stof doen opwaaien; vooral op het vlak van onderwijs.

Op zaterdag kwam de volgende uitspraak van Miet Smet onder vuur te liggen:

De reacties op twitter konden niet uitblijven natuurlijk! Met de hashtag #magNIETvanMIET uitten de studenten hun ongenoegen.

Maar wat is er nu precies aan de hand? We zetten het even op een rijtje aan de hand van enkele "domme vragen".

Wil dit nu zeggen dat Miet Smet het inschrijvingsgeld gaat verhogen en dat jongeren daardoor niet meer naar Tomorrowland kunnen gaan?

Natuurlijk niet! Mevrouw Smet is geen minister in de nieuwe Vlaamse regering en heeft dus ook niet de macht om een verhoging door te voeren. Bovendien gaf ze slechts een voorbeeld. De beslissing of je al dan niet naar Tomorrowland kunt gaan, ligt niet in haar handen.

Dus ik kan toch naar Tomorrowland blijven gaan?

Of je al dan niet naar Tomorrowland kan gaan is buiten de kwestie. Uit het nieuwe regeerakkoord van de Vlaamse Regering blijkt dat de universiteiten en hogescholen het met minder subsidies zullen moeten doen de komende jaren. Dat wil zeggen dat ze dat geld ergens anders moeten halen, met een mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld tot gevolg. Indien je ouders deze extra kosten niet kunnen betalen is het mogelijk dat je zelf wat bij zal moeten verdienen om je studies te betalen.

Maar dat is toch niet eerlijk! Dan wordt studeren veel te duur!

Studeren kost al erg veel geld, zowel voor de ouders en/of de student als de maatschappij. Momenteel betaal je rond de 610 euro inschrijvingsgeld per jaar, maar daar houdt het natuurlijk niet op. Als je je boeken, lesmaterialen, leefgeld en transport meetelt, komt de pendelstudent jaarlijks nauwelijk met 5.000 euro toe. Een kotstudent kost dan weer rond de 10.000 euro. Elke student kost bovendien ook nog eens 6.000 tot 10.000 euro per jaar aan de hogescholen en universiteiten.

Moeten we dan niet de straat op? Allemaal naar Brussel! Dit kan toch niet zomaar!

Op dit moment valt het inschrijvingsgeld eigenlijk goed mee in vergelijking met wat studenten moeten neertellen in andere landen. Als je het kaartje bekijkt zie je dat het Belgische inschrijvingsgeld rond het gemiddelde ligt.

One-Europe

Sommige landen zijn minder goed af. Voor Britse studenten kunnen de kosten oplopen tot wel £9,000 (€11.375) en ook onze noorderburen betalen meer. In Nederland betaal je gemiddeld 1.900 euro aan inschrijvingsgeld. Maar het kan zeker ook goedkoper. Oostenrijkse, Griekse en Zweedse studenten mogen gratis kennis opdoen. Zelfs bij een verhoging van het inschrijvingsgeld zou België nog steeds tot het Europese gemiddelde behoren.

Heeft het zin om me zorgen te maken over de verhoging?

Eigenlijk niet. Hoeveel het inschrijvingsgeld precies gaat bedragen is nog niet bekend. De prijzen zouden kunnen oplopen tot naar schatting 1.500 euro, al zijn er parlementsleden die dit niet vinden kunnen en een maximumprijs van 1.000 euro willen invoeren. Op dit moment kunnen we alleen maar afwachten.