Hoe kan ik ebola krijgen?

Enkele maanden geleden brachten we een artikel over ebola en ondertussen is het virus zich nog steeds aan het verspreiden. De paniek is groot en er zijn veel geruchten over hoe je besmet kan raken, maar hoe zit het nu eigenlijk echt?

We geven het antwoord op de simpele vraag: hoe kan je besmet raken met ebola?

Je kan ebola krijgen door contact met besmet lichaamsvocht

Als je in aanraking komt met besmet bloed, speeksel, zweet, braaksel, urine of sperma, dan kan je zelf ook besmet worden.

Het besmette lichaamsvocht moet wel nog in contact komen met open wonden, de ogen, de mond of de vagina. De verzorgers van ebolapatiënten lopen hierdoor een groot risico. Denk maar aan de Spaanse verpleegster die de ziekte kreeg door haar gezicht aan te raken.

Duik dus nooit het bed in met iemand die ebola heeft of had. Niet alleen omdat lichaamsvocht uitwisselen in levensgevaarlijk is, maar ook omdat het virus nog een tijdje verder leeft buiten je lichaam. Zelfs op een deurknop kan het enkele uren overleven.

Je kan ebola niet krijgen via de luchtwegen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de griep, kan je ebola niet krijgen door het virus in te ademen. Er doen verschillende geruchten de ronde, maar de wereldgezondheidsorganisatie bevestigt dat ebola zich niet via de lucht kan verspreiden.

Je kan ebola niet krijgen via water

Het ebolavirus kan maar enkele minuten in water overleven. Verspreiding via de waterleiding is dus uitgesloten.

Je kan ebola niet verspreiden zonder het te weten

Je moet je niet afvragen of die hoestende man op de bus ebola heeft, want dat zou je meteen zien.

Je kan het virus namelijk niet dragen zonder de symptomen van ebola te vertonen. En die symptomen zijn niet van de minste:koorts, zware hoofd- en spierpijn, braken, diarree, buikpijn, spontane bloedingen en blauwe plekken.

Stel dat die hoestende man op de bus toch ebola heeft, dan blijf je best ver uit zijn buurt. Eén besmet druppeltje speeksel dat op een schaafwonde terecht komt, kan al genoeg zijn.

Je kan ebola niet krijgen via muggen (duh)

Muggen zijn op zich al irritant genoeg, maar ze helpen ook bij het verspreiden van sommige ziektes. Bij ebola is dit niet het geval, aangezien alleen zoogdieren de ziekte kunnen verspreiden.

Je kan ebola (normaal gezien) niet krijgen via voedsel

In Afrika kon het virus zich snel verspreiden omdat besmet vlees afkomstig van de jacht niet goed doorbakken werd. Als je voedsel goed gekookt is, verdwijnt het virus en is er geen gevaar.

Conclusie: geen paniek!

Laat je niet op stang jagen: je zal niet opeens wakker worden met ebola. De ziekte is dan wel erg dodelijk, maar verspreidt zich traag.