Het verhaal achter de onthoofding van James Foley

Op dinsdag 19 augustus gaf de islamitische Staat (IS) een video vrij waarin een Amerikaanse journalist onthoofd wordt. Deze journalist was James Wright Foley en hij werd in november 2012 ontvoerd in Syrië. Waarom de IS deze verschrikkelijke beelden de wereld in stuurt lees je hieronder.

Wat is de IS?

thewhy

De Islamitische Staat begon in 2003 als een afsplitsing van Al Qaida en had als doel de soennieten en de islam te beschermen. De IS focust zich nu vooral op het bestrijden van de Amerikanen in Irak en het vormen van één grote Islamitische staat. Ze doen dit op zo’n gewelddadige manier dat zelfs Al Qaida niks meer met hen te maken wil hebben. Omwille van de chaos in Syrië heeft de IS een groot deel van de regio in handen waardoor ze zeer veel geld en wapens ter beschikking hebben.

Het begin van het conflict

Youssef Boudlal/Reuters

In de voorbije weken is de IS binnengevallen in Noord-Irak en heeft daar enkele belangrijke steden veroverd. Niet alleen vormen ze een gevaar voor de Amerikaanse belangen in Irak maar ook enkele minderheden komen zo in de problemen. Vooral de Jezidi’s hebben het zwaar te verduren omdat de IS hen als duivelsaanbidders ziet. Toen de IS de stad Sinjar overnam begonnen ze met het uitmoorden van alle Jezidi’s waardoor de inwoners moesten vluchten naar de bergen. Als reactie hierop begon de VS met humanitaire hulp en bombardementen waardoor de opmars van de IS gestopt werd.

De onthoofding

facebook.com/FindJamesFoley

Als antwoord op deze bombardementen uploadde de IS een video van de onthoofding van James Wright Foley. We zien de gegijzelde journalist een boodschap lezen waarin staat dat het de fout van Amerika is dat hij gaat sterven. Na deze boodschap zegt een lid van de IS dat een Amerikaanse aanval zal bestraft worden met bloedvergieten. Op het einde van de video zien we Steven Sotloff, een andere Amerikaanse journalist die nog gegijzeld wordt.

Reacties

De video mist zijn effect niet en lokt heel wat reacties uit. Op de Facebook pagina Find James Foley plaatste de moeder van Foley dit bericht:

Ondertussen is er ook een wereldwijde campagne onder de hashtag #ISISmediablackout die vraagt om de video van de onthoofding niet te delen. De IS gebruikt dit soort video’s namelijk om paniek te zaaien en nieuwe leden te werven. Op Twitter worden zelfs profielen verwijderd als ze de expliciete beelden proberen te delen. Ook de VRT heeft ondertussen besloten om de video niet te delen en gaf daarbij deze verklaring:

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst