Oeganda houdt homojacht

Even geschrokken? Wij ook. Wees gerust: wij pleiten niet voor een jacht op homo's, en gelukkig zal je zoiets ook niet snel op de voorpagina van een Belgische krant zien staan... maar in Oeganda is dit de harde realiteit.

De voorpagina van Red Pepper

Amper een dag nadat de Oegandese president Yoweri Museveni een wet heeft ondertekend die de straffen op homoseksualiteit in zijn land strenger maken, bracht de schandaalkrant Red Pepper deze ochtend de namen van 200 prominente Oegandese homo's - waarvan sommigen zelfs mét een foto. De boodschap: jullie zijn nergens meer veilig.

Wacht even... homowetten?

Jawel, homowetten. In het uiterst conservatieve Oeganda was homoseksualiteit al langer strafbaar, net zoals in (o.a.) een aantal andere Afrikaanse en Aziatische landen.

Infografiek: metro.co.uk

Maar nu hebben Oegandese homo's en lesbiennes dus nog meer reden om op hun tellen te passen. Ze riskeren immers levenslang.

Doet iemand daar iets aan?

Heel wat westerse landen proberen Oeganda op andere gedachten te brengen, maar dat is niet makkelijk. Niet voor niets verklaarde president Museveni's woordvoerder onlangs nog dat Oeganda "zijn onafhankelijkheid wilde demonstreren, tegen de westerse provocaties in". De Oegandese politici willen van de anti-homowetten een symbool willen maken, om aan de (erg conservatieve) bevolking te bewijzen hoe zelfstandig ze zijn.

President Museveni in een interview met CNN.

Nederland heeft meteen z'n ontwikkelingshulp aan Oeganda verminderd van 23 naar 16 miljoen euro. Maar dat vervalt in het niets bij het geld dat het land krijgt van de VS, maar liefst 290 miljoen euro. Het is dus vooral wachten op wat president Obama zal doen; hij verklaarde alvast dat de relaties met Oeganda herbekeken zouden worden.

En België?

Eerste minister Elio Di Rupo reageerde op Twitter geschokt. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (van de PS) wil met zijn Europese collega's afspraken maken over wat ze zullen ondernemen.

Net zoals Nederland ontwikkelingshulp schorsen, zit er niet meteen in: dat zou volgens Labille enkel de kwetsbare burgers raken. Bovendien heeft ons land deze zomer nog 5 miljoen euro ingehouden na een Oegandees corruptieschandaal.