Brits vuurwerk voor Guy Fawkes Night

Wat bij ons op een doodgewone avond in de sofa zal uitdraaien, wordt aan de andere kant van het Kanaal gevierd met heuse kampvuren, indrukwekkend vuurwerk en tal van andere festiviteiten. Vijf november staat in Groot-Brittannië beter bekend als Bonfire Night of Guy Fawkes Night.

Een korte les geschiedenis

Hoewel het merendeel van de Britten 5 novermber aan zuipen en vertier linkt, gaat het verder dan dat. De feestdag brengt ons terug naar 1605, het jaar waarin acht rooms-katholieken een plan smeden dat als de Gunpowder Plot beroemd zou worden.

Doelwit was koning James I die samen met het parlement opgeblazen zou worden. De hele operatie viel echter in het water toen Guy Fawkes gevat werd tijdens het bewaken van de explosieven. Het achttal werd gevat en eindigde aan de strop om daarna gevierendeeld te worden.

Iedereen - behalve de bende zelf natuurlijk - leefde nog lang en gelukkig en 5 november 1605 ging de geschiedenisboeken in als Guy Fawkes Night.

Sindsdien vieren de Britten massaal deze gebeurtenis met spectactulair vuurwerk over het hele land. Dat levert meestal mooie plaatjes op...

... maar soms ook hilarische.

Bezint eer ge begint
Natuurlijk gaan er weer duizenden onwetende tieners zelf aan de slag met vuurpijlen. Een wijze raad die we je kunnen meegeven: zorg dat je niet in een compilatie fails zoals hieronder terechtkomt.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst