Geleidehonden helpen getraumatiseerde militairen

Dit opmerkelijke filmpje bereikte vandaag onze redactie:

Straf.

Geleidehonden brengen we automatisch in verband met blinden, maar dat was duidelijk iets te kort door de bocht. Blijkbaar kunnen deze trouwe compagnions heel wat meer hulpbehoevende mensen bijstaan. Wij gingen op onderzoek!

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Zoals je in het filmpje kan zien, kunnen militairen, agenten (of mensen met soortgelijke beroepen) te kampen krijgen met angstaanvallen, nachtmerries, enz. als ze lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

PTSS kan voorkomen na een shockerende gebeurtenis, zoals een tijd in de oorlog, een schietpartij, ... Voor deze mensen zijn er getrainde buddyhonden. Deze honden zorgen voor rust, regelmaat en hebben een sociaal karakter.

Lichamelijke beperking

De krant uit de postbus halen of een pen van de grond rapen. Deze alledaagse handelingen lijken eenvoudig, maar niet vanuit een rolstoel. Daarom worden er assistentiehonden getraind om mensen met een lichamelijke handicap te helpen. Het geeft het baasje een zelfstandiger gevoel en zo meer zelfvertrouwen.

Kinderen met autisme

Autismegeleidehonden helpen jonge kinderen met autisme. Door hun autisme rennen de kinderen (tussen 3 en 7 jaar) vaak weg, zijn ze angstig voor nieuwe situaties en zijn ze soms moeilijk handelbaar voor de ouders. In die mate dat sommige gezinnen nog moeilijk de deur uit kunnen met hun eigen kind.

In dat geval kunnen ze een beroep doen op een autismegeleidehond. Door het kind met een tuigje aan de hond te koppelen, is wegrennen (‘uitbreken’) niet meer mogelijk. De hond is een loyale vriend voor het kind en dat zorgt voor een positieve invloed.

Ook kinderen met een motorische stoornis of lichamelijke handicap kunnen trouwens beroep doen op een buddyhond.

Blinden en slechtzienden

Uiteraard de meest voor de hand liggende doelgroep voor assistentiehonden (tot vandaag, toch). Een blindegeleidehond leidt zijn baasje vlotjes rond dagdagelijkse hindernissen zoals fietsen, vuilnisbakken en stoepranden. Het dier is zelfs zo goed getraind om een commando te weigeren als er gevaar dreigt!

Kortom, in onze maatschappij hebben we geleidehonden meer dan nodig! Iets dat je waarschijnlijk pas goed beseft als je er zelf mee te maken krijgt, maar toch goed dat er een toegewijde organisatie als KNGF Geleidehonden bestaat.

Blindegeleidehond voor blinde hond

Misschien wat apart, maar toch het vermelden waard is het verhaal van Jeffrey en Jermaine. De eerste is blind, de tweede is zijn geleidehond en ze zijn onafscheidelijk.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst