Gearresteerd tijdens het gamen

Eerder deze week werd de populaire streamer Kootra het slachtoffer van ‘swatting’. Grappenmakers hadden naar de politie gebeld en gezegd dat er een schietpartij aan de gang was op zijn locatie. Even later viel de politie bij hem binnen waarna hij live op stream gearresteerd werd. Dit waren geen gewone agenten maar wel de zwaar bewapende SWAT-eenheid die vooral gebruikt wordt bij gevaarlijke missies.

"Swatting is een 'grap' waarbij hackers naar het noodnummer bellen om een SWAT-eenheid naar een slachtoffer te sturen. Ze doen dit door zaken als een gijzeling, schietpartij of bom te melden."

— Definitie van Swatting

Swatting is geen nieuw fenomeen, in de video hieronder hoor je hoe Kootra zegt “Uh-oh I think we are being swatted". Hoewel het grappig is dat zijn computer “Terrorists win” en “You have the bomb” blijft herhalen is dit toch een zeer gevaarlijke grap. De politie neemt elke oproep serieus dus het is mogelijk dat er bij de volgende inval geschoten wordt.

Een andere recent voorbeeld van swatting is de arrestatie van de streamer Whiteboy7thst. De politie kreeg een bommelding binnen waarna ze een SWAT-eenheid naar het huis van de streamer stuurden. Hij werd gearresteerd en bij het doorzoeken van zijn huis vond de politie een paar gram canabis. Deze misplaatste grap levert Whiteboy7thst dus waarschijnlijk een gevangenisstraf of boete op.

Veridite

Swatting is al lang een probleem voor de politie maar ze kunnen er weinig tegen doen. Elke oproep moet beantwoord worden en de grappenmakers zijn vaak niet te traceren. Deze grappenmakers vinden is wel belangrijk want er kunnen mensen gewond raken door hun acties. Als je meer wil weten over deze gevaarlijke situatie kan je best beginnen bij deze VICE documentaire:

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst