Foutje: 5,5 miljoen euro bitcoins weggegooid

Bitcoins zijn tegenwoordig niet uit het nieuws weg te slaan. Ons kon het internetgeld maar matig boeien, tot we het verhaal van James Howells lazen. Howells kon 4 jaar geleden door wat te programmeren 7.500 bitcoins verzamelen. Die zijn nu 5,5 miljoen euro waard. Eén probleempje: hij heeft zijn computer al een tijdje geleden weggegooid.

Wat zijn bitcoins eigenlijk? Simpel uitgelegd is het elektronisch geld, dat het mogelijk maakt om transacties te doen op het internet zonder een bank als derde partij. Je kunt het geld kopen (tegenwoordig is 1 bitcoin meer dan 1.000 dollar waard) of je kunt het digitaal opgraven, als een mijnwerker. In de beginjaren ging dit heel gemakkelijk en zo heeft Howells zijn fortuin vergaard.

Limonade

Maar waarom heeft de jonge Engelsman zijn computer in hemelsnaam weggegooid? Howells was niet op de hoogte dat de bitcoins tegenwoordig zoveel waard zijn. Toen hij in de zomer van 2010 een glas limonade omgooide over zijn computer, belandde die op het stort. Hiermee raakte Howells ook de cryptografische sleutel kwijt die hij nodig heeft om de code van de bitcoins te kunnen ontcijferen.

"Ik heb alles gedaan om ze terug te vinden, heb op USB-sticks gezocht en de stortplaats doorploegd. Maar die stortplaats is zo groot als een voetbalveld", zegt Howells. "Zelfs de politie zou een team van 15 man nodig hebben om de computer terug te vinden."

Howells probeert nu wanhopig om geld in te zamelen. "Ik denk er zelfs over om www.returnmybitcoin.com te registreren. Het adres is nog vrij!" Op zijn Twitteraccount postte Howells onderstaande treurige foto: vanuit zijn auto kijkt hij naar het stort. Ergens liggen de miljoenen verborgen!

James Howells
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst