5 redenen waarom Fleetwood Mac cool blijft

Vanavond treedt Fleetwood Mac op in het Sportpaleis in Antwerpen. De groep die in Engeland ontstond in 1967 als bluesrockgroep, groeide na een paar ingrijpende personeelswissels en een verhuizing naar Amerika uit tot een van de grootste popgroepen ter wereld.

Hun plaat "Rumours" uit 1977 verkocht als een van de weinige albums in de muziekgeschiedenis meer dan 40 miljoen exemplaren. Vele van hun hits lijken nooit te vergaan. Denk maar aan "Go your own way", "Dreams", "Rhiannon", "Don't stop", "Big love" of "Little Lies".

Ook al dateert hun laatste prestatie van belang al van 1987, Fleetwood Mac spreekt nog altijd jonge fans aan, en inspireert nieuwe artiesten.

We zochten vijf elementen die Fleetwood Mac nog altijd cool maken.

1. Het onderschatte genie Lindsey Buckingham

Lindsey Buckingham is de drijvende kracht achter de successen van Fleetwood Mac. Hij kwam er in 1975 bij, toen de groep weer maar eens op zoek was naar een nieuwe gitarist.

Hij bleek niet alleen een magistraal gitarist te zijn...

... hij blonk ook uit in songs schrijven, arrangeren en producen. Dat de platen van Fleetwood Mac nog altijd modern klinken is voor het grootste deel te danken aan het meesterschap van Buckingham in de studio.

2. Het icoon Stevie Nicks

Toen Buckingham toetrad tot Fleetwood Mac eiste hij dat zijn toenmalig liefje, Stevie Nicks, mee mocht komen. Nicks begon als het kneusje, maar bleek ook over veel songwriterstalent te beschikken (ze schreef Macs enige Amerikaanse nummer-één-hit) en op het podium ontpopte ze zich tot une grande dame, zoals op het einde van dit filmpje uit 1976 te zien is:

Veel jongensharten in de jaren 70 gingen sneller slaan. Maar ook voor veel meisjes was Nicks een idool. Haar unieke kledingstijl zette aan tot kopieergedrag.

De grootste fans van Stevie Nicks komen trouwens elk jaar samen in New York voor "The Night of a 1000 Stevies". Een avond waarop iedereen zich zo getrouw mogelijk kleedt als hun grote voorbeeld, in zigeunerkleren van chiffon.

3. de intriges en ruzies

De bio van Fleetwood Mac leest als een soap, met liefde, geluk, spanningen en ruzie. Veel ruzie. Buckingham en Nicks waren in de jaren 70 niet het enige koppel in de groep. Ook bassist John McVie en pianiste/zangeres Christine McVie (geboren als Christine Perfect) waren een koppel.

Kevin Winter/Getty Images North America

Maar het ging snel bergaf met beide koppels. Tijdens de opnames van hun legendarische plaat "Rumours" waren de twee liefdesparen allebei in een uiterst pijnlijke relatiebreuk verwikkeld. Toch gingen ze door, met de plaat én met de groep. Alle bitterheid over mekaar vertaalde zich rechtstreeks in de songteksten, vooral die tussen Buckingham en Nicks.

Of wat dacht je hiervan:

Buckingham over Nicks:
** "Packing up, shacking up is all you wanna do" (rondscharrelen is alles wat je wil doen) in "Go your own way"
** "One thing I think you should know, I ain’t gonna miss you when you go" in "Second hand news"
** "What makes you think I'm the one / Who will love you forever" in "What makes you think you're the one?"

Nicks over Buckingham:
** "Now here you again, you say you want your freedom"
** "Listen carefully to the sound of your loneliness / Like a heartbeat drives you mad" in "Dreams"

4. de tijdloze songs

Muziek wordt slag om slinger "tijdloos" genoemd, maar voor songs van Fleetwood Mac, geldt die term bij uitstek. Nummers van meer dan 30 jaar geleden klinken in 2013 nog altijd fris en van deze tijd.

We maakten een lijstje op Spotify van de 20 essentials:

Een speciale vermelding verdient misschien "The Chain", het zevende nummer van hun succesplaat "Rumours" uit 1977. Dat nummer is intussen uitgegroeid tot een anthem.

Eigenlijk is "The Chain" een combinatie van twee nummers, maar door een productionele meesterzet van Buckingham werd het een klassieker. De killer-baslijn van John McVie (hieronder te horen op 3:03) werd de ideale liaison tussen de twee delen.

Mensen gaan spontaan wild om zich heen schoppen en slaan bij het horen van die baslijn. Zoals hier in een hippe tent in Glasgow.

Of gezien vanuit de DJ booth:

5. een inspiratiebron voor nieuwe artiesten

Fleetwood Mac wordt gesmaakt door tal van collega-muzikanten en hun muziek is een blijvende inspiratiebron voor vele hedendaagse artiesten.

Van "Dreams" maakte de Amerikaanse DJ en producer Gigamesh zijn eigen versie.

Maar ook underground-artiesten lieten zich inspireren door hun werk. De elektronica-wizard Pictureplane maakte enkele jaren geleden gebruik van een sample van "Seven wonders".

In de zomer van vorig jaar verscheen een tribute-plaat, "Just tell me that you want me", met covers van onder meer Trixie Whitley, Tame Impala, Haim, The Kills, MGMT en Lykke Li

Ook het solowerk van Stevie Nicks werd al gretig "gepikt". Luister maar eens naar deze intro. Heel herkenbaar, niet?

La Nicks speelde zelfs mee in de clip met Destiny's Child.

Of nog een Nicks-nummer. Felix da Housecat gebruikte haar "Stand back" voor zijn project Thee Jamie Starr Scenario.