Vrouwen verdienen minder

Ben je een vrouw, en heb je werk? Proficiat, want dan heb je vandaag evenveel verdiend... als mannen eind vorig jaar al.

Vandaag is het immers Equal Pay Day. Vrouwen moeten 2 maanden en 18 dagen langer werken om het loon te verdienen wat mannen op een jaar tijd ontvangen.

Vrouwen verdienen gemiddeld 21% minder dan mannen. Dat verschil is toch al 7% kleiner dan in 1999, maar nog steeds schandalig groot. Hoe dat komt?

  • Vrouwen werken veel vaker deeltijds dan mannen - en slechts 11% van hen doet dat omdat ze echt niet voltijds willen werken.
  • Vrouwen werken vaker dan mannen in sectoren waar je minder verdient en waar vaker deeltijds gewerkt moet worden. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld, of als huishoudster.
  • Vrouwen maken minder vaak dan mannen promotie. Ze werken ook vaker met een tijdelijk contract dat na een bepaalde tijd afloopt, waardoor ze moeilijker aan een carrière kunnen werken.
  • Vrouwen nemen vaker een pauze in hun loopbaan wanneer ze kinderen krijgen. Daarna gaan ze ook minder vaak terug voltijds aan de slag.
Grof? Ja. De werkelijkheid? Helaas ook, ja.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst