Een merk besluit de sociale media te bespelen... en dan gebeurt dit

Gigantische reclameborden zijn ouderwets en tv-reclame spoelen we door. Dus wat doen adverteerders nu?

Ze proberen een opmerkelijk Youtube-filmpje te maken, in de hoop dat het een hit wordt op Facebook. Het laatste voorbeeld is het First Kiss-filmpje van de kledingfabrikant WREN, dat deze ochtend de ronde doet... al moet je al heel goed kijken om door te hebben dat het hier om reclame gaat.

Niet dat WREN hier zelf de eerste mee is. Herinner je je bijvoorbeeld nog het Belgische reclamefilmpje met de action button? Dat moest twee jaar geleden een Belgisch tv-kanaal lanceren, maar ging uiteindelijk de hele wereld rond.

Dit filmpje, waarin Burger King iets minder subtiel reclame maakt voor de Whopper, dateert al van 2008. Maar het blijft aanslaan en zes jaar later haalt het nog steeds nieuwssites... en zelfs Reddit. Doel bereikt.

Dat inspelen op de sociale media geen garantie is voor succes, daar kunnen de concurrenten van McDonalds van meespreken. Zij lanceerden begin 2012 de hashtag #McDStories, waarmee klanten hun positieve ervaringen konden delen op Twitter. Tenminste... dat was de bedoeling.

Screenshot: Mashable

En dan is er nog David Cameron, die vorige week zijn eigen "merk" probeerde te versterken met een foto op Twitter... en er vooral mee uitgelachen werd.

Wat moeten we hier nu van vinden?

Moeten we deze nieuwe mogelijkheden voor creatieve reclamemakers nu toejuichen? Of eerder ongerust zijn, omdat reclame steeds minder herkenbaar wordt en zo ongemerkt ons leven binnensluipt?

Een beetje van beide. Eigenlijk geldt ook hier gewoon dé gouden regel voor alles wat je op het internet vindt: wees kritisch. Probeer te achterhalen wie dat populaire filmpje maakte, en wat zijn of haar bedoelingen waren. En dan kan je zelf nog altijd beslissen of je die kleren wil uit het First Kiss-filmpje... of liever gewoon geniet van de leuke beelden.

Trouwens, als je het je afvroeg: de muziek is van de Franse zangeres Soko, die je misschien nog kent van I'll Kill Her (en die zelf één van de kussers is).

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst