Alles voor de kunst: Mark Farid gaat een maand in virtual reality leven

Een maand in een museum met een VR-bril

Kunstenaar Mark Farid heeft een bizar plan: hij wil 28 dagen met een virtual reality-bril en een koptelefoon op z'n hoofd in een museumgalerij gaan leven. Om zijn project te realiseren startte hij een crowdfunding-actie.

Foto: Seeing I

Andermans leven kopiëren

Tijdens het experiment ziet en hoort Mark het beeld en geluid dat werd opgenomen door een andere persoon.

De kunstenaar zal het leven van deze totale onbekende volledig kopiëren. Als hij eet, dan eet Mark ook, als hij slaapt, dan Mark ook. Alle handelingen moeten hetzelfde zijn.

Niet tegelijkertijd

De handelingen zullen wel niet tegelijkertijd gebeuren. Een team van specialisten zal eerst het beeldmateriaal van de andere persoon analyseren.

Zo kunnen ze de museumruimte juist indelen, dezelfde maaltijden serveren en andere voorbereidingen treffen.

Mark Farid tijdens een test (foto: Seeing I)

Het concept werd al getest voor een periode van 24 uur

In godsnaam: waarom?

Met zijn project wil de kunstenaar testen in hoeverre technologie ons leven kan bepalen en of je er een ander zijn leven mee kan kopiëren.

Zal hij zijn eigen identiteit verliezen? En hoe lang zal het duren voor hij de realiteit die hij door de bril ziet ook ervaart als zijn eigen realiteit?

Het is niet onwaarschijnlijk dat Mark de herinneringen, de gewoontes en wie weet ook de (figuurlijke) kijk op het leven van een totale vreemde zal overnemen. Heavy!

Documentaire

Het is een raadsel hoe zijn lichaam en geest zullen reageren, want het is hem nog nooit voorgedaan. Daarom zal Mark voor, tijdens en na het experiment worden bijgestaan door psychologen en andere wetenschappers.

Na afloop komt er een documentaire over het experiment. Wij zijn alvast benieuwd!

Meer weten? Check de Kickstarter-pagina van Seeing I!

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst