Doodrijder ontloopt zijn straf (of niet?)

Vier mensen doodrijden en toch aan een gevangenisstraf ontsnappen? Ethan Couch (16) deed het. De Amerikaanse tiener reed in juni van vorig jaar dronken in op een groep voetgangers. Na een eerste zitting in december werd de jongeman nu opnieuw vrijgesproken.

Ethan Couch - cbsnews.com

Opmerkelijk was dat een getuige vermeldde dat de jongen lijdt aan de twijfelachtige "rijkeluisziekte" (affluenza): omdat Ethan altijd verwend is geweest door zijn rijke ouders, en al zijn problemen opgelost werden met geld, heeft hij geen verantwoordelijkheidszin.

De rechter ging niet in op de eis om de jongen 20 jaar cel te geven, maar zei dat haar oordeel niet beïnvloed werd door de affluenza-theorie. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door de familie van de slachtoffers en de vele media.

Maar er zit meer achter dan je op het eerste zicht zou denken.

Minderjarig

Ethan is minderjarig en zijn eventuele gevangenisstraf zou geëvalueerd moeten worden op het moment dat hij 18 wordt. De kans dat hij dan van de jeugdgevangenis zou overgeplaatst worden naar een gevangenis voor volwassenen is heel klein, wat de straf zou terugbrengen naar 2 jaar.

Voorwaarden

Er hangen ook zeer strenge voorwaarden aan de vrijspraak vast. Zo vliegt de doodrijder wél onmiddellijk de tralies als hij de komende tien jaar een pintje drinkt, drugs gebruikt of achter het stuur kruipt.

Duur

Goedkoop komt hij er ook niet vanaf, want hij wordt gedwongen om voor onbepaalde duur een peperdure ontwenningskuur te volgen.

Ouders

Wat de affluenza-theorie tot slot wél doet, is de deur openzetten naar strafrechtelijke aanklachten tegen zijn ouders, die anders buiten schot zouden blijven.

autoblog.nl

Het verhaal van Couch doet sterk denken aan dat van Benjamin De Cock, een wegpiraat die in 2012 in een stomdronken bui een zwaar ongeval veroorzaakte met zijn Audi R8 en dankzij een dure advocaat mild gestraft werd.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst