Domme vragen over de zomertijd

Komend weekend start het zomeruur. Maar waarom doen we dat eigenlijk, het uur veranderen in de zomer? We leggen het uit met een paar DOMME DOMME vragen!

Moet ik dit weekend opstaan om al mijn klokken te verzetten?

Nee, dat hoeft niet. Je kan de wijzers van je klok gewoon een uur vooruit zetten vlak voordat je gaat slapen. Kijk wel uit, want smartphones passen de tijd automatisch aan.

Officieel verandert het uur om twee uur 's nachts: dat wordt dan drie uur.

Aaah op die manier. Staan we dan eindelijk gelijk met Engeland?

Nee, onze klok staat nooit gelijk met die van Engeland. Het zomeruur bestaat in zo'n 70 verschillende landen over heel de wereld, ook in Engeland. Het tijdsverschil met onze overburen blijft dus gewoon hetzelfde.

Niet alle landen doen trouwens mee. De oranje gebieden op de kaart hieronder gebruiken de zomertijd niet meer en de rode hebben het systeem nooit gebruikt. Het tijdsverschil met bijvoorbeeld Rusland wordt dit weekend dus een uur kleiner.

Wikipedia

En hoeveel uren wordt de klok dan verzet als het terug herfstuur is?

Herfstuur bestaat niet. In de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober 2015 gaat het winteruur opnieuw in. Dan zetten we de klok gewoon een uur terug.

Het zomeruur, is dat om de batterijen van klokken te sparen?

Maar nee zot. Door de klok een uur te verzetten komt de periode van daglicht in de zomer beter overeen met ons slaap- en waakritme. Men dacht ook dat de zomertijd ons elektriciteitsverbruik zou doen dalen, maar die bewering is omstreden.

Is het dan 's avonds langer licht of later donker?

Dat is twee keer hetzelfde, maar ik snap wat je bedoelt. Door de klok een uur vooruit te zetten is het 's morgens langer donker (en wordt het dus later licht), en blijft het 's avonds langer licht (en wordt het dus later donker).

Pff, dat is veel te ingewikkeld. Kunnen we nu langer op een terraske zitten of niet?

Ja, je kan langer op een terras zitten. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan de zomertijd. Zo kunnen veel mensen in de week na de aanpassing oververmoeid raken. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben hier last van.

Ik heb zaterdagnacht om kwart na twee een afspraak. Ik zal die dan maar verzetten zeker?

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst