De Zaak Dutroux uitgelegd met domme vragen

Het Nieuwsblad vroeg zestig jongeren tussen 16 en 19 jaar naar hun kennis over Marc Dutroux. Wat bleek? Ze wisten weinig tot niets over de zaak.

SCHANDALIG vonden wij dat, dus leggen we hier het ganse verhaal nog eens uit aan de hand van een paar domme vragen:

"Wie is Marc Dutroux?"

Dat is nu eens echt een domme vraag. Dutroux is een Belgische misdadiger, veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

Belga

Hij ontvoerde zes jonge meisjes, sloot ze op in een verborgen kelder in zijn huis en misbruikte ze.

"Wie heeft hij dan ontvoerd?"

Julie Lejeune en Mélissa Russo, twee achtjarige vriendinnetjes, werden op 24 juni 1995 ontvoerd in Grâce-Hollogne.

Een maand later, de nacht van 22 op 23 augustus 1995, werden ook An Marchal en Eefje Lambrecks in Oostende ontvoerd.

Belga

Het jaar daarop, op 28 mei 1996, werd Sabine Dardenne op weg naar school meegenomen. Ze was toen twaalf jaar. Drie maand later, op 9 augustus, kwam Laetitia Delhez, toen veertien, erbij. Enkel deze twee meisjes geraakten levend uit de kelder van Dutroux.

“Is Michel Lelièvre niet de vrouw van Dutroux?”

Nee. Nee. Nee. Lelièvre is een man.

Belga

Hij maakte wel deel uit van de bende van Dutroux. Hij was drugsverslaafd en hielp mee met de ontvoering van Julie, Mélissa, An en Eefje. Daarnaast handelde hij ook in drugs. Hij bekende alles waarvan hij beschuldigd werd.

“Michelle Martin, was dat niet die non die de meisjes eten gaf?”

Nope. Echt niet. Michelle Martin is de ex-vrouw van Dutroux. Toen Julie en Mélissa in Dutroux’ kelder zaten, werd hij gearresteerd en moest hij een tijdje in de cel. Dutroux droeg Martin op om de meisjes eten te geven, maar ze durfde naar eigen zeggen de kelder niet in.

In maart 1996, toen de meisjes al negen maanden opgesloten zaten, kwam Dutroux weer vrij. Julie was net gestorven en Mélissa stierf die dag.

Belga

Martin werd veroordeeld tot dertig jaar celstraf als medeplichtige in de zaak-Dutroux. Op 28 augustus 2012 werd ze vrijgelaten onder voorwaarden.

Sindsdien woont ze in een klooster in Malonne. Maar voor alle duidelijkheid: Michelle Martin is zeker geen non.

"Hoe kwamen ze eigenlijk Dutroux op het spoor?"

De ontvoering van Laetitia viel op. Een getuige zag het gebeuren omdat het busje waarmee Dutroux reed enorm veel lawaai maakte. En gelukkig was er ook een student in de buurt die de helft van de nummerplaat kon onthouden.

Sabine na haar bevrijding (Belga)

Op 13 augustus 1996 werd Dutroux gearresteerd en twee dagen later konden de meisjes bevrijd worden. Sabine zat toen 80 dagen in de kelder.

"Wacht eens, is Dutroux ook niet een keer ontsnapt?"

Ja, inderdaad! In 1998 was Dutroux een paar uur op vrije voeten toen hij uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau ontsnapte. Hij werd in een bos teruggevonden door een boswachter.

Belga

De toenmalige ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Johan Vande Lanotte en Stefaan De Clerck, dienden prompt hun ontslag in. Ook Willy Deridder, de commandant van de Rijkswacht, stapte op. België was in shock en regering Dehaene II wankelde.

"En wat was dat met die Witte Mars?"

Op 20 oktober 1996 kwamen zo'n 300 000 mensen op straat in Brussel om hun ongenoegen uit te drukken tegenover het gerecht, de regering en de politie.

Belga

De families van de slachtoffers spoorden iedereen aan een witte bloem of ballon bij te hebben en vooral geen spandoeken of politieke slogans mee te nemen.

Met deze mars gaf de bevolking van België aan dat er dringend iets moest veranderen.

Voilà, en nu nooit meer vergeten! Nee, serieus.

Foto header: Belga

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst