Domme vragen over Auschwitz-Birkenau

70 jaar geleden werd Auschwitz-Birkenau door het Rode Leger bevrijd. Reden tot feest, maar ook een reden om het concentratiekamp van onder het stof te halen. En dan liefst nog met domme, achterlijke vragen.

Auschwitz, is dat een vriend van Hitler of zo?

Nee, Hitler was geen sympathiek type. Auschwitz was een concentratiekamp in Polen tijdens WO II. Polen was toen geannexeerd door Nazi-Duitsland en maakte dus deel uit van Hitlers Derde Rijk.

Belga

Eerst kregen Poolse politieke gevangenen er een plaats, maar het duurde niet lang tot treinen vol Joden, homoseksuelen en zigeuners naar het kamp reden. Waarna ze in veel gevallen naar gaskamers gestuurd werden.

Is een gaskamer niet gewoon een gastenkamer zonder 'ten'?

Goh… Er zijn veel verschillen. Het grootste is dat je er bijvoorbeeld niet levend uit komt. En dat had alles te maken met Zyklon B.

Zyklon B? Klinkt als een alien!

Maar dat is het niet. Het is een gas dat in heel wat concentratiekampen gebruikt werd. Naar schatting zijn een miljoen mensen met Zyklon B gedood.

Belga

Oorspronkelijk diende het om kleding te ontluizen of schepen, pakhuizen en treinen te ontsmetten. Maar Nazi-Duitsland zag het dus anders.

Stierf iedereen daar door dat gas?

Nee. De hongerdood, het harde werk, ziektes, executies en medische experimenten waren andere doodsoorzaken.

Belga

Auschwitz was niet bepaald the place to be.

Macht Arbeit echt frei?

Nee, natuurlijk niet. Het ijzerwerk boven de poort met 'Arbeit Macht Frei' op, had een groot psychologisch effect op de gevangenen die zich kapot werkten.

De slogan kon als valse belofte geïnterpreteerd worden, maar iedereen wist dat ze het kamp nooit zomaar zouden verlaten.

En wat gebeurde er dan precies 70 jaar geleden?

In november 1944 naderde het Russische Rode Leger Auschwitz en voelden de nazi's dat het einde wel een heel snel kon komen. Om hun eigen vel te redden, verbrandden ze alle papieren en alle bewijzen van wat er precies in Auschwitz gebeurde.

Belga

Gaskamers werden ontmanteld en vernield en de evacuatie van het kamp werd ingezet. Alle gevangenen begonnen verplicht aan een dodenmars die aan veel van hen het leven zou kosten.

Haar (Belga)

Wie te zwak was, bleef achter. Op 27 januari 1945 vond het Rode Leger ongeveer 7500 gevangenen. Naast gigantisch veel kleren werd er ook ruim 7 ton haar ontdekt.

En nu?

Sommige mensen blijven tot op vandaag nog altijd ontkennen of minimaliseren wat er al die jaren in Polen gebeurd is. Dat is ondertussen in de meeste landen strafbaar.

Meer info vind je op deredactie.be