Domme vragen over Hillary Clinton

Hillary Clinton wil president van de Verenigde Staten worden, maar wie is Hillary Clinton eigenlijk? En maakt ze wel kans om president te worden? We leggen het uit met een paar DOMME DOMME vragen!

Running for president? Gaat die dan joggen voor Obama ofzo?

Nee, dat wil gewoon zeggen dat Hillary Clinton in de race stapt om president te worden. Gisteren gooide ze een filmpje online waarin ze dat officieel aankondigde. Geen verrassing trouwens, haar kandidatuur werd algemeen verwacht.

Is Hillary Clinton niet al eens president geweest?

Nee, dat was haar echtgenoot Bill Clinton. Die was van 1993 tot 2001 de grote baas van Amerika en had daarbij Hillary aan zijn zijde als First Lady. Wordt Hillary president, dan zal Bill Clinton 'First Gentleman' zijn.

Dat zou trouwens ook betekenen dat sinds 1989 het presidentschap maar naar twee families ging: de familie Bush en de familie Clinton, met Obama als enige uitzondering. Het zijn naast de Kennedy's de twee grote dynastieën in de Amerikaanse politiek.

Hoe komt dat? Vinden Amerikanen dat mooie achternamen misschien?

Nee. President worden is een moeilijke en vooral heel dure kwestie: campagne voeren kost honderden miljoenen dollars. Daarvoor gaan kandidaten aankloppen bij donoren, en dan is het handig als je een bekende naam en kop hebt.

Bij Hillary Clinton is dat zeker het geval: iédereen in Amerika kent haar. Ze moet zich niet meer voorstellen aan de kiezers en kan onmiddellijk zeggen waar het op staat. Op dat vlak begint ze dus met een voorsprong aan de race.

En tegen wie moet Hillary dan racen? Barack Obama?

Nee, die zit al acht jaar in het Witte Huis en mag niet meer meedoen. Eerst en vooral moet Hillary het opnemen tegen iemand uit haar eigen partij. Nog voor de echte verkiezingen zijn er namelijk eerst nog de voorverkiezingen of primaries.

Die moeten voor elke partij uitmaken wie zal meedoen aan de uiteindelijke tweestrijd. Bij de Democratische Partij zal het waarschijnlijk niet spannend worden, want er is geen enkele kandidaat die Hillary het vuur aan de schenen kan leggen.

En tegen wie moet Hillary dan racen na die primarky's?

Je bedoelt waarschijnlijk de primaries. Wie haar tegenstander wordt is afwachten, want bij de Republikeinse Partij is het wel spannend.

Er zijn een handvol kanshebbers, zoals de erg rechtse Rand Paul en Marco Rubio. Ook de gematigdere Jeb Bush (yep, weer een Bush) zal zich waarschijnlijk kandidaat stellen.

En Clinton zal wel de doodgeverfde winnaar zijn zeker?

De gedoodverfde winnaar bedoel je? Hillary heeft inderdaad heel goede kansen, maar dat wil niet zeggen dat het een makkie wordt.

Sommigen vinden haar te oud - ze is ondertussen 67 - en ook Bill zou een probleem kunnen vormen. Hij loopt graag in de schijnwerpers en moet oppassen dat hij zijn vrouw niet in de schaduw zet. Onlangs was er ook het e-mailschandaal.

Aan de andere kant heeft ze natuurlijk tonnen ervaring als First Lady, senator van New York en buitenlandminister. Hillary en haar man zijn ook nog altijd enorm populair bij veel Amerikanen.

Bedankt voor de uitleg! Hebt ge nog iets grappig om af te sluiten?

Natuurlijk:

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst