Domme vragen: rellen in Ferguson

In Ferguson werd een politieagent onschuldig verklaard en dat lokt heel wat reacties uit. Gisterennacht waren er zware rellen aan de gang in het Amerikaanse dorpje.

Geen dokwerkers die een auto in de fik steken, maar brandstichting en geweerschoten! Is dit gewoon een typisch geval van 'muricah of is er meer aan de hand? Tijd voor een paardomme vragen!

Ferguson, was dat niet de coach van Manchester United?

The Guardian

Klopt, maar er zijn twee Fergusons: de eerste is een verouderde puinhoop en de andere is een stadje in Missouri. Dit dorp heeft een grote zwarte gemeenschap die zich geviseerd voelt door de - grotendeels blanke - politiemacht.

Zei de profeet Michael Jackson niet "It doesn't matter if you're black or white"?

Ja, maar die wijze woorden waren snel vergeten toen de zwarte tiener Michael Brown neergeschoten werd door een blanke agent.

Brown was geen engeltje, want voor de schietpartij had hij sigaretten gestolen uit een winkel. De agent confronteerde hem hiermee vanuit zijn wagen en dit zou tot een gevecht geleid hebben.

Iemand neerschieten voor winkeldiefstal, is dat niet een gemiddelde dag in good old USA?

Niet zo gemiddeld als je zou denken. Vooral omdat de tiener ongewapend was en zijn lichaam meer dan 45 meter van de politiewagen lag.

Daarnaast werd Michael ook 12 keer beschoten, wat volgens onze berekeningen ongeveer 11 keer meer is dan nodig als je iemand wil neerleggen. De agent zelf spreekt van zelfverdediging...

Die politieagent is dus zwaar veroordeeld?

Euh...

De agent werd gisteren dus onschuldig verklaard en dat is de aanleiding voor de zware rellen.

Zijn daar prentjes van?

St. Louis County Police
Ferguson/Saint Louis Riot updates

Bezoek deredactie.be voor bewegende prentjes en meer info

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst