Boko Haram uitgelegd met domme vragen

Boko Haram, wadisdadeigelijk? We leggen het uit met een paar DOMME DOMME vragen.

Boko Haram, is dat Antwerps voor een boterham met ham?

Foto: lemmensbvba.be

Maar nee, zot. Boko Haram is een Nigeriaanse sekte en betekent letterlijk "westers onderwijs is verboden."

De Arabische naam van Boko Haram is trouwens iets indrukwekkender: Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad of Mensen die Toegewijd zijn aan de Verbreiding van het Woord van de Profeet en de Jihad.

Wel iets minder catchy natuurlijk.

Verbreiding van het woord? Dus die gaan bij de mensen langs om voor te lezen uit de Koran? Tof!

Bijna juist. Boko Haram gaat inderdaad langs bij de mensen, maar niet om voor te lezen uit de Koran, wel om ze te ontvoeren of vermoorden. De sekte streeft namelijk naar de strikte toepassing van de sharia in Nigeria.

Sharia, is dat niet de dochter van Kelly Pfaff en Sam Gooris?

Nee, sharia is het Arabische woord voor 'de wet van God'. Het is de verzameling van wetten en plichten waaraan een moslim zich zou moeten houden. Shania Gooris heeft niets met de sharia te maken.

Boko Haram probeert de sharia af te dwingen met bomaanslagen, ontvoeringen en massamoorden. De organisatie is daarmee vergelijkbaar met de taliban uit Afghanistan.

Ah oei. Ge gaat daar beter geen babbeltje mee doen dan?

Nee, je blijft beter uit hun buurt.

In 2014 alleen al maakte Boko Haram meer dan 2000 slachtoffers. Zo ontvoerde de organisatie in april vorig jaar 273 schoolmeisjes omdat de school "te westers" was. 40 meisjes wisten te ontsnappen, de overige 233 zijn nog steeds vermist.

De slachtoffers worden verkocht als slaven of verplicht om mee te strijden. Bij bomaanslagen binden de strijders van Boko Haram de bommen vaak vast aan jonge meisjes.

Maar het ergste is voorbij, toch?

Absoluut niet, de terreur gaat door. De voorbije dagen heeft Boko Haram nog maar eens een reeks aanvallen uitgevoerd op dorpen en steden. Volgens Amnesty International zijn daarbij meer dan 2000 mensen omgekomen, maar het exacte aantal slachtoffers blijft onduidelijk.

Foto: Twitter/Espacio360

Meer weten? Volg de actualiteit rond Boko Haram op de speciale pagina van deredactie.be

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst