Autisme uitgelegd met DOMME DOMME vragen

Vandaag is het internationale autismedag. Maar wadidaseigelijk, autisme? We leggen het uit aan de hand van een paar DOMME DOMME vragen.

Autisme, is dat die ziekte van slimme mensen? Zoals dieje rare van Rain Man?

Ten eerste: autisme is geen ziekte maar een stoornis. En ten tweede: nee, het staat grotendeels los van intelligentie. En al helemaal van Rain Man.

Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkelingsstoornis. Dat betekent dat de stoornis een effect heeft op erg veel aspecten van het leven: sociale vaardigheden, taal- en verbeeldingsvermogen, de motoriek en ga zo maar door.

Ik snap het ni.

Awel, iemand met autisme kan goed omgaan met alles wat letterlijk en concreet is, maar minder goed met zaken die eerder abstract zijn.

Zo zijn abstracte taalvormen zoals sarcasme en beeldspraak vaak moeilijk te begrijpen voor mensen met autisme. Sociale interacties kunnen ook een probleem zijn, omdat hiervoor geen vaste structuur en regels zijn.

Mensen met autisme hebben structuur nodig als houvast.

Ik heb ook structuur nodig. Op zebrapaden wandel ik alleen over de witte strepen omdat ik anders doodga. Heb ik autisme?

Dat doet iedereen wel eens, dus waarschijnlijk niet.

Als je autisme hebt, dan uit zich dat op drie domeinen: sociale relaties, verbeelding en communicatie. Enkel als je vanaf jonge leeftijd symptomen vertoont in alle drie de domeinen, kan je autisme hebben.

De kenmerken van autisme komen voor in veel verschillende combinaties en met verschillende intensiteit. Mensen met autisme kunnen dan ook onderling erg van elkaar verschillen.

Het geheel van autismestoornissen noemt men het autismespectrum. Het "syndroom van Asperger" is één van de stoornissen binnen dat spectrum.

Oei, ik heb gisteren asperges gegeten en nu stinkt mijn pipi. Heb ik het syndroom van Asperger?

Mensen met het syndroom van Asperger hebben een normale tot hoge intelligentie, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Ze hebben meestal ook een beperkt aantal interesses, waar ze dan erg intens in opgaan. Belangrijk is dat ze structuur en ordening kunnen aanbrengen in hun interesse. Verzamelwoede komt bijvoorbeeld vaak voor.

Het zijn maar enkele van de vele mogelijke kenmerken van het syndroom van Asperger. Ook hier is er geen eenduidigheid.

Amai, autisme is precies wel ambetant. Kan ik iets doen om die mensen te helpen?

Weten wat het is en begrip opbrengen is al een goed begin. De meerderheid van de mensen met autisme zijn geen asociale genieën of vreemde zonderlingen. Ze functioneren vaak perfect in de maatschappij.

Als je meer wil weten over autisme, check dan zeker eens het gesprek dat Café Corsari had met Marijke Pinoy en haar zoon Titus.

Graag gedaan.