Gebruik je lichaam als wachtwoord

Vorige week kwam Apple op de proppen met een wel zeer innovatieve beveiliging. Vergeet gerust al je wachtwoorden, voortaan heb je niets anders nodig dan de afdruk van je vinger. Dat, of een identificatie-armband. Of een wachtwoordpil. Met andere woorden: we zijn misschien niet meer zo ver verwijderd van "Beam me up, Scotty!"

Apple toonde vorige week in zijn nieuwe iPhone 5S de vingerafdrukscanner. Op die manier kun je met je vinger je iPhone ontgrendelen en apps of muziek aankopen. De innovatieve uitvinding botst evenwel op heel wat scepticisme: om je iPhone te gebruiken heb je namelijk nog altijd een wachtwoord nodig wanneer je ‘m langer dan 48 uur niet gebruikt of gewoon weer wilt aanzetten.

Wat voor nog meer ophef zorgt, is het gebrek aan privacy. De kans bestaat dat de vingerafdrukken op deze manier voor verkeerde doeleinden gebruikt worden. Exit schriftvervalsing, welkom vingervervalsing?

Een ander handig hebbeding waarmee je nooit meer je paswoord– of zelfs je autosleutel - kan vergeten is de identificatie-armband. Via een uniek algoritme wordt de hartslag van je lichaam gemeten, wat er ook meteen voor zorgt dat je ‘kloppende wachtwoord’ even uniek is als een vingerafdruk. Nymi,het bedrijf achter de armband, toont in bovenstaand filmpje wat de mogelijkheden van deze armband zijn.

Motorola

De wachtwoordpil van Motorola is zonder twijfel de meest bijzondere identificatiemanier. De ‘vitaminepil’(ja, er zitten blijkbaar ook vitamines in) bevat een kleine chip die vanuit je lichaam signalen kan uitzenden zodat jij je kunt identificeren op mobiele apparaten in de buurt. Volgens Motorola mag je de pil gerust 30 dagen na elkaar innemen zonder dat er complicaties zouden kunnen optreden. Iemand die dat voor ons wil testen?

Motorola

Geen pil, maar even efficiënt is de elektronische tatoeage of ‘Biostamp’ van Motorola. Aanvankelijk toegepast in de medische sector om de gezondheidstoestand van patiënten op te volgen, zag het bedrijf zijn kans schoon om de technologie te adapteren voor identificatiedoelen. De tatoeage kan telkens twee weken op je lichaam gekleefd worden om bijvoorbeeld je tablet of gsm te ontgrendelen. Oh ja, een rubberen laagje zorgt ervoor dat je niet geëlektrocuteerd wordt onder de douche.

Vogue

Geen fan van pillen slikken, noch van tatoeages? Dan kan je misschien opteren voor gezichtsherkenning. Haal alvast je grappigste smoel boven, want met een strak gezicht geraak je simpelweg niet ingelogd. Google, die het patent voor deze ‘grappige smoelen’-techniek heeft aangevraagd, probeert daarmee een veelvoorkomende fout in gezichtsherkenningssoftware te omzeilen. Vaak volstaat het immers om een statische portretfoto voor de camera te houden om in te loggen. Google kiest daarom voor beweging, gaande van je tong uitsteken tot knipogen, over fronsen of met je neusvleugels flapperen: pick your signature move!