Diana Nyad (64) zwemt record in 52 uur

De Amerikaanse zwemster Diana Nyad van 64 heeft na veel mislukte pogingen eindelijk haar doel bereikt: van Cuba naar de VS zwemmen, en dat zonder hulp of haaienkooi. Ze kwam maandag vanuit Cuba aan op de kust van de Amerikaanse staat na een tocht door het water van 52 uren over ruim 165 kilometer.

Het was haar vijfde poging de straat over te zwemmen en de eerste keer dat het haar is gelukt. Nyad werd enthousiast onthaald op de stranden van Key West ruim 200 kilometer ten zuidwesten van Miami. Ze is de eerste die zonder haaienkooi van Cuba naar Florida zwemmend oversteekt. In het gebied tussen Cuba en Florida zwemmen vele haaien. De fitte vrouw droomt haar hele leven al van de tocht. Met de zwemtocht wil Nyad de aartsvijanden Cuba en de Verenigde Staten dichter bij elkaar brengen

Nyad had wel last van uitputtingsverschijnselen, verbrande huid, onderkoeling en spierpijn.

Barack Obama had via twitter ook een boodschap voor de Amerikaanse burger.

Congratulations to @DianaNyad. Never give up on your dreams.

— @BarackObama

Zo werd de Amerikaanse 'oma' onthaald op Key West in haar laatste meters.

De Fransman Benoît Lecompte is van plan om de Grote Oceaan over te zwemmen, van de Japanse hoofdstad Tokio naar San Francisco in de Verenigde Staten. Dat is een tocht van ongeveer 8.800 kilometer die zo'n vijf maanden in beslag zou nemen.
Een chip onder zijn huid moet zijn lichaamsfuncties tijdens de oversteek in de gaten houden. De zwemmer zal ook gevolgd worden door een catamaran, waarop hij geregeld een pauze kan inlassen. Meer info over de toch kan je vinden op de website, die nog volop bezig is om geld in te zamelen voor het project dat op zijn beurt geld wil inzamelen voor voor een project dat kankerpatiënten steunt.

De geplande tocht is niet de eerste gewaagde oversteek van Lecompte. In 1998 trotseerde hij al zwemmend de Atlantische Oceaan, van Cape Cod in de VS naar het Franse Quiberon. Een oversteek die 73 dagen duurde.

De bekendste oversteek is die van Het Kanaal tussen Dover (Engeland) en Calais (Frankrijk). De Engelsman Matthew Web was (voor zover bekend) de eerste die zonder hulpmiddelen het Kanaal overzwom (1875). Webb legde de 34 km van Dover naar Calais af in bijna 22 uur.

Het Europese snelheidsrecord is op dit moment in handen van de Spanjaard David Meca die in 2005 een tijd realiseerde van: 7 uur en 22 minuten.

Op 26 juli 1977 zwom de 13-jarige Engelse David Morgan als jongste Kanaalzwemmer van Dover naar Wissant bij Calais in 11 uur en 5 minuten.

Op 29 augustus 2004 zwom de 70-jarige Amerikaanse George Brunstad als oudste kanaalzwemmer het Kanaal over in 15 uur en 59 minuten.

Op 18 september 2010 zwom Philippe Croizon, een Franse gehandicapte zonder armen en benen het Kanaal over.

Tom Waes had in zijn programma Tomtesterom ook eens de opdracht het Kanaal over te steken al zwemmend. Dit is echter niet gelukt, Tom gaf op. Hier kan je alvast de aflevering terug bekijken.

Lees Meer
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst