Dodelijke selfies: je leven geven voor een foto

De jongens achter de virale campagne 'Dumb Ways To Die', het catchy nummer dat in 2012 het internet veroverde, weten het al langer; er zijn domme manieren om dood te gaan. Eén van de meest zinloze doodsoorzaken van 2014 is toch wel de selfie. 'Hoezo, zijn selfies gevaarlijk, dan?' Het lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar helaas zijn er dit jaar al meer dan tien mensen gestorven toen ze een foto van zichzelf probeerden te nemen. Sambal maakte een overzicht van mensen die onnodige risico's namen en het niet meer kunnen navertellen

Kogel door het hoofd

Het bekendste selfie-slachtoffer is waarschijnlijk Oscar Otero Aguilar. De Mexicaanse jongeman haalde begin augustus alle kranten nadat hij zichzelf per ongeluk een kogel door het hoofd schoot terwijl hij een selfie nam. Hij wist niet dat het wapen geladen was.

Val van klif

Vorige week nog kwam in Portugal twee Poolse toeristen om het leven toen ze uitgleden terwijl ze een selfie maakten bij een afgrond.

mirror

Val van reling

Ook Isabella Fracchiolla, een 16-jarige Italiaanse die op uitstap was met haar school, kwam bij een val om het leven. Ze was over de reling geklommen om een selfie te kunnen maken met de zee op de achtergrond, maar verloor haar evenwicht en kwam achttien meter lager op enkele rotsen terecht.

quotidianodirausa

Val van trap

Een 14-jarig Filipijns meisje stierf vorige maand nadat ze op school van de trap viel bij het maken van een selfie. Ze overleed later aan haar verwondingen.

Val van spoorwegbrug

En ook de Russische Xenia Ignatyeva heeft haar selfie-obsessie met de dood moeten bekopen. De 17-jarige Xenia klom op een spoorwegbrug omdat dat een coole locatie leek voor een selfie. Toen het meisje uitgleed, kon ze zich vastgrijpen aan één van de hoogspanningskabels, waarbij er 1500 volt vrijkwam. Ze werd geëlektrocuteerd en stortte naar beneden.

Elektrocutie op het dak van een locomotief

Xenia is helaas niet de enige die geëlektrocuteerd werd aan het spoor. Ook een Indiase jongen en een Spaanse man lieten het leven bij het maken van een selfie. De Spaanse man stierf in maart toen hij op het dak van een locomotief kroop en een bovenleidingskabel aanraakte. De Indiase jongen stierf enkele weken geleden op identieke wijze. Beide jongemannen waren zich er niet van bewust dat de kabels onder spanning stonden.

Trein

In mei stierf de 15-jarige Edwin toen hij een selfie wou nemen op het spoor met een aanstormende trein op de achtergrond. De trein kwam sneller aangereden dan de Indiase jongeman had ingeschat en hij kon niet meer op tijd wegraken.

Rediff

De Canadees Jared Frank kan het wel nog navertellen. Toen hij een selfie wou maken voor een aanstormende trein kreeg hij een schop van de bestuurder, die hem naar eigen zeggen wou beschermen. Zijn filmpje werd ondertussen al meer dan 35 miljoen keer bekeken.

Khitschicago

Verkeersongeval

Er zijn steeds meer campagnes die wijzen op het gevaar van smartphonegebruik in de wagen. Toch is de verleiding voor veel bestuurders erg groot om af en toe eens even een update de wereld in te sturen. Dit was ook het geval voor een 32-jarige Amerikaanse vrouw. Enkele minuten nadat Courtney Sanford een aantal selfies nam, veroorzaakte ze een ongeval. De 73-jarige bestuurder van het voertuig waar ze op inreed kwam er met de schrik vanaf, Courtney overleefde het niet.

Wat haar verhaal extra tragisch maakt, is dat Courtney in haar laatste facebookbericht schreef hoe gelukkig 'Happy' van Pharrell Williams haar maakte. Volgens de politie plaatste ze dit statusbericht slechts enkele seconden voor haar dood.

Vertrappeld door olifant

Wilde dieren leveren dan wel mooie beelden op, maar ze blijven een risico. Twee Keniaanse jongemannen probeerden in april enkele selfies te nemen terwijl ze een olifant aaiden. Alles ging goed tot het dier ineens wild werd en hen vertrappelde.

Voorlopig zijn er gelukkig nog geen Vlaamse selfie-doden gevallen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Geen enkele hoeveelheid likes is het waard om je leven voor te riskeren!

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst