De digitale oorlog tegen IS

Social media is een van de belangrijkste wapens voor de terreurbeweging IS. Ze gebruiken het om propaganda te verspreiden en nieuwe rekruten te zoeken. Ook de Amerikaanse overheid heeft zich in de online strijd geworpen met een campagne. Daarnaast zijn er ook nog gewone burgers die hun kennis gebruiken om te helpen.

Een van de bekendste is th3j35t3r (the jester) die in 2010 begon met het hacken van rekruteringswebsites voor terroristen. Ondertussen heeft hij ook tegen Edward Snowden en groepen van hackers zoals Anonymous en LulzSec actie ondernomen. Volgens hem zijn er in die groepen infiltranten die banden hebben met terroristen.

Twitter

The jester heeft zichzelf een mysterieus imago aangemeten en beweert dat hij puur uit vaderlandsliefde werkt. Hij focust zich vooral op het neerhalen van bepaalde sites zodat de IS strijders maar enkele sites kunnen gebruiken. Dit maakt het gemakkelijk om hun activiteit te volgen aangezien ze niet langer verspreid zitten over verschillende websites.

Ook de Amerikaanse overheid is bezig aan een online offensief. Sinds 2011 werkt het 'Center for Strategic Counterterrorism Communications' al aan een campagne op social media. De laatste tijd hebben ze hun aandacht compleet op IS gericht. De video "Welcome to 'Islamic State' land" is het nieuwste onderdeel van hun "Think again. Turn away."-campagne.

Facebook

Deze campagne is gericht op westerse jongeren die zich willen aansluiten bij IS. In de video zijn zeer expliciete beelden te zien van IS strijders die moslims doden, moskeeën opblazen en mensen beroven. Er wordt gebruikt gemaakt van dezelfde soort extreme beelden die de terroristen gebruiken en dat vinden sommigen te ver gaan. Volgens de overheid is dit echter de beste manier om jongeren de realiteit te tonen.

Inquisitr

IS zelf laat de Amerikaanse acties niet zomaar aan zich voorbijgaan. Onlangs riepen ze op tot het doden van werknemers van Twitter omdat die hun accounts blijven sluiten. Het bedrijf verstoort hiermee een belangrijk deel van de propagandamachine van IS. Hoewel IS nog sites in handen heeft, is het verlies van social media toch iets waar ze bang voor zijn.

Als je meer wil weten over deze digitale oorlog kan dat via de blog van the jester, dit interview met hem of de Twitter account van de Amerikaanse campagne.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst