De 8 grootste valsspelers onder de dictators

Wat moet je doen als je ooit een match speelt tegen je baas? Laat je hem winnen of ga je voluit? En wat als je baas een wraakzuchtige dictator is?

Deze acht dictators hebben optimaal geprofiteerd van hun schrikbewind om enkele sportieve topprestaties neer te zetten. Wie zou op nummer 1 staan?

8. Vladimir Poetin

Russisch president Vladimir Poetin pakt graag uit met zijn mannelijkheid. Hij laat geen moment voorbijgaan om in ontbloot bovenlijf te gaan jagen of om zijn zwarte gordel in het judo te tonen. Maar Poetin is ook een topper op het ijs, zo blijkt.

Om zijn herverkiezing in 2012 te vieren organiseerde Poetin dezelfde avond nog een galawedstrijd tussen ijshockeylegendes en een amateurteam. Poetin was de grote ster, met twee goals en een assist. Silvio Berlusconi klapte van plezier in de tribune.

7. Idi Amin

Idi Amin, bekend van de film The Last King of Scotland, was in de jaren 70 de wrede heerser in Oeganda. Amin kreeg wegens zijn perverse praktijken de bijnaam "de slachter van Afrika". Ook in de boksring maakte hij die reputatie waar.

Amin blonk in zijn jonge jaren uit in tal van sporten: zwemmen, rugby, maar vooral boksen. Van 1951 tot 1960 was hij nationaal kampioen bij de lichtgewichten. Amin nam in 1974 nog eens de handschoen op tegen de nationale bokscoach. De coach ging neer in de tweede ronde. "Anders zou ik het niet overleefd hebben", zei de coach.

In een documentaire uit 1974 zien we duidelijk dat Amin zijn hand niet omdraait voor wat vuil spel. Hij neemt het in een wedstrijd op tegen vijf slanke zwemmers. De dikke Amin duwt zijn tegenstanders, die nauwelijks vooruit gaan, ostentatief weg, neemt een kortere weg en... wint!

6. Sjeik Fahad van Koeweit

Als je je als dictator laat omringen door ja-knikkers en steeds op je wenken bediend wordt, is het moeilijk om te aanvaarden dat dat elders niet gebeurt. We flitsen terug naar het WK 1982 en Koeweit wordt in de pan gehakt door het Frankrijk van Platini.

Wanneer Frankrijk, volledig terecht, de 4-1 maakt, vindt sjeik Fahad het welletjes. Hij stapt het veld op en maakt zijn ongenoegen kenbaar aan de ref. Die keurt de goal zowaar af.

5. Ramzan Kadyrov

Ramzan Kadyrov is de grote man in Tsjetsjenië. Hoewel de Russische regio, die graag zelfstandig wil worden, in armoede leeft, bulkt Kadyrov van het geld. Zo nodigde hij enkele Braziliaanse ex-internationals uit voor een oefenmatch. Met Maradona als coach was Kadyrov de beste man op het veld. Zijn team scoorde 5 keer en hij gaf 4 assists.

4. Goerbangoeli Berdimoechamedov

In Reizen Waes zagen we al dat Turkmenistan een dictatuur is. Als Goerbangoeli Berdimoechamedov passeert, dan buigt het volk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Berdimoechamedov de grootste paardenwedstrijd van het land (prijs voor de winnaar: 10 miljoen dollar!) naar zijn hand zette.

De andere ruiters houden zich duidelijk in, maar ze kennen hun plaats: de president mag winnen. De zege verliest wel wat van zijn glans omdat Berdimoechamedov meteen na de finish van zijn paard valt.

3. Admiral General Haffaz Aladeen

Admiral General Haffaz Aladeen is al enkele jaren dictator in de republiek Wadiya. Onbekend? Dan moet je zeker eens de film The Dictator met Sacha Baron Cohen bekijken. Daarin zet "Borat" een stereotiepe dictator neer.

Zo organiseert Aladeen zijn eigen Olympische Spelen, waarop hij zelf 14 gouden medailles binnenrijft (en alle wereldrecords breekt). Dat hij daarbij onder meer een paar tegenstanders neerknalt, helpt natuurlijk wel.

2. Keizer Nero

Bij de Romeinen waren er niet alleen de Olympische Spelen, maar ook nog drie andere soortgelijke evenementen. Keizer Nero zorgde ervoor dat de vier grote Spelen in hetzelfde jaar werden gehouden, zodat hij de grote triomfator kon worden.

En warempel. Nero kreeg vier keer de lauwerkrans voor de muziekcompetitie en deed er ook nog goud in het paardenrennen bovenop. Dat hij daarbij met een span van tien in plaats van vier paarden reed is een detail. Dat hij halverwege al van zijn kar was gevallen ook. Toch was de jury unaniem: Nero had gewonnen.

1. Kim Jong-Il

Vergeet Michael Phelps, Carl Lewis of Eddy Merckx: de grootste sporter aller tijden is de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Il. Als we de lokale media mogen geloven blonk Kim uit in elke sport waaraan hij deelnam. De eerste keer dat hij ging bowlen wierp hij meteen de maximumscore: 300 punten. Ook qua voetbal is hij een meesterbrein. Zo zou hij regelmatig tactische aanwijzingen geven als de nationale ploeg speelt.

Maar de sterkste prestatie leverde Kim af op de golfbaan. Hoewel hij nog nooit gegolft had, sloeg hij op de baan in Pyongyang meteen het record aan diggelen. 5 keer maakte hij een hole-in-one, wat hem op een fabelachtige score van -38 bracht, een wereldrecord.

Hieronder een pakkend eerbetoon aan de beste golfer aller tijden door zijn collega's.