De AB, de tweede thuis van huisfotograaf Damon De Backer

Meer dan 200 jonge fotografen wilden de nieuwe huisfotograaf van de Ancienne Belgique worden. Logisch natuurlijk, want wekelijks je passie uitoefenen in een van de beste concertzalen van België is niet zomaar iets.

Anastacia

Dit jaar bleek Damon De Backer uit Maldegem de geknipte kandidaat. Onder andere Tina Herbots en Karen Vandenberghe, de voormalige huisfotografes, kozen voor de 18-jarige student die - hoe kon het ook anders - fotografie studeert aan het NARAFI in Brussel.

Maar wat houdt dat nu in, huisfotograaf zijn?

Damon: "De AB geeft een jonge fotograaf elk jaar de kans om zich een concertseizoen lang volledig te ontplooien. Ik krijg dus carte blanche en beslis zelf welke concerten ik fotografeer."

Kenji Minogue

"Natuurlijk ben ik wel van plan om zoveel mogelijk naar concerten te gaan. Ik wil wekelijks 3 tot 4 keer foto's nemen in de AB. Wat wel haalbaar moet zijn, want mijn kot ligt op amper 3 minuten stappen van daar. Mijn tweede thuis in Brussel!"

"Daarnaast zou ik ook graag een portretreeks maken van artiesten en het leven achter de schermen van de zaal tonen. Dus ook de mannen van het licht en de klank."

Waarmee heb je jezelf onderscheiden van de andere kandidaten?

"Waarschijnlijk met mijn oneindige passie. Ik kan echt tot een gat in de nacht aan mijn foto's werken of gewoon naar het werk van andere fotografen kijken. Liefst met een streepje The National of Bombay Bicycle Club op de achtergrond!"

FKA twigs

"Anderzijds vloeit er ook heel wat motivatie uit mijn passie. Het leek me altijd al geweldig om de huisfotograaf van de AB te worden. Ik zag de foto's van Karen Vandenberghe en Tina Herbots ook geregeld opduiken en die fascineerden me. Deze kans is voor mij een mijlpaal. Ik kan amper beschrijven hoeveel zin ik heb in het komende jaar."

Waar let je extra op?

Damon: "Op tijd komen. (lacht) Ik probeer altijd ruim op voorhand in de zaal te zijn om een goed standpunt te hebben om foto's te maken. Enkel zo kan je hét beeld vastleggen dat niemand anders heeft."

In Flames

Fotografeer je liever concerten dan portretten?

Damon: "Eigenlijk wel, maar portretten staan op nummer twee. Het zijn de kleurtjes die concertfoto's prachtig maken. Bij portretten ga ik zo goed als altijd terug naar zwart-wit. Concertbeelden moeten muziek suggereren, portretten de ziel."

Fixkes

Naar welk concert kijk je zelf het meest uit?

Damon: "Yann Tiersen, de componist die onder andere de muziek van Amélie Poulain schreef. Die wil ik al héél lang eens live zien."

BRNS

Is muziekfotografie hetgeen waarmee je verder wil?

Damon: "Ondertussen heb ik al van alles wat geproefd en concertfoto's maken is nog steeds mijn favoriete onderdeel. Maar je weet nooit wat er zal gebeuren!"

Bart Peeters

"De komende jaren wil ik me ook toeleggen op fotojournalistiek. Eén specifiek thema, maar dan zoveel mogelijk verhalen. Begrijp me niet verkeerd, als er iemand me roept voor concertfoto's, twijfel ik nooit! Je eerste liefde blijft altijd de belangrijkste. Of hoe zeggen ze dat?"

Je kan Damons concertseizoen op de voet volgen op Facebook.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst