Pegida, wadisda?

Pegida wadisda? Pegida is de Patriotic Europeans Against the Islamization of the West, een Duitse politieke beweging die sinds 2014 betogingen organiseert tegen de zogenoemde 'Islamisering van het Westen’.

De voorbije weken bracht de organisatie alles samen zo'n 40.000 mensen op de been in Keulen en Dresden. Als reactie waren er ook tal van tegenbetogingen.

Foto: mdr.de

Pegida in Vlaanderen

Pegida maakt ook opgang bij ons. De Facebook-groep van Pegida Vlaanderen haalde op een kleine week tijd een dikke 5000 likes. Op zaterdag 24 januari organiseert het een eerste betoging in Antwerpen.

(Foto: Facebook/Pegida Vlaanderen)

Hart Boven Hard

Het burgerplatform Hart Boven Hard houdt op dezelfde dag als tegenreactie een wake voor vrede en verdraagzaamheid.

(Foto: Facebook/Hart Boven Hard)

Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland

Pegida Vlaanderen noemt zichzelf ook VLATIVA: Vlamingen tegen de Islamisering van het Avondland. Mooi! Al doet het ons wel eerder denken aan die ene yoghurt met actieve bifidus...

Iedereen welkom

In ieder geval, Pegida Vlaanderen staan open "voor elke politieke gezindheid, of het nu links, liberaal of rechts is." Homo, hetero, religieus of anti-religieus: iedereen is welkom bij Pegida Vlaanderen.

De eisen van Pegida Vlaanderen

De organisatie heeft natuurlijk wel een paar eisen. Pegida wil haatpredikanten het land uit en enkel nog "beperkte opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebied en politiek vervolgden, tot de rust in hun eigen land is weergekeerd."

Het zegt ook neen tegen de islamisering met ritueel slachten of het verplicht halal-eten in scholen. Ook de teloorgang van historische volkstradities zoals kerststallen en Zwarte Piet maakt Pegida Vlaanderen ongerust.

Weg met "gender mainstreaming"

De meeste eisen van Pegida klinken logisch voor een anti-islamiseringsbeweging, maar niet allemaal:

Weg met de “gender mainstreaming”, de bijna dwangmatige politiek-correcte geslachtsneutralisering van onze taal waarbij mannen en vrouwen tot in het absurde worden gelijkgesteld, dus ook in ons taalgebruik. - Fragment uit de eisen van Pegida Vlaanderen

Protest

Pegida zorgde in Duitsland al voor stevige protesten. Bij elke betoging zijn er tegenbetogers en de beide kampen liggen mijlenver uit elkaar.

Tijdens de protesten in Duitsland gingen onder andere het licht van de Dom in Keulen en de Brandenburger Tor in Berlijn uit als protest tegen Pegida. Ook Bondskanselier Angela Merkel schaarde zich al aan de zijde van de moslims.

Bereid je dus al maar voor...

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst