Bordeaux-Parijs is straf, maar het kan nog straffer

Gisterenavond ging het programma Wauters vs. Waes van start. Voor hun eerste opdracht stortten de twee zich op Bordeaux-Parijs, een legendarische wielerwedstrijd die eind 19e eeuw ontstond.

vtm

Eerste keer

vintagebicycle

In 1891 werd Bordeaux-Parijs voor de eerste maal gereden met een Brit als overwinnaar. George Pilkington Mills reed de koers uit in 26u36'25". Groot- Brittannië stond in deze tijd bekend om zijn uitstekende amateurrenners, die konden afdwingen dat de eerste editie niet door profs gereden werd maar uitsluitend door amateurs.

Van de 28 amateurs haalden 18 de finish. De rode lantaarn kwam pas na vijf dagen aan en werd niet meer opgenomen in het eindklassement. De amateurs mochten van de organisatie wel professionele renners inhuren als gangmaker. Zo konden zij in hun zog rijden.

Monsieur Bordeaux-Parijs

De Belgische ex-wielrenner Herman Van Springel, inmiddels 70 jaar, is recordhouder van Bordeaux-Parijs. Hij won de koers maar liefst 7 keer en kreeg daarom de bijnaam Monsieur Bordeaux-Paris.

Van de 86 edities won er 29 keer een Belg. Hiermee staat België tweede in de stand met meeste overwinningen. Het moet enkel Frankrijk voor laten gaan met 43 overwinningen.

Heroïsche overwinning

bicyclebookreview

De strafste stoot kwam van één van de grootste renners aller tijden, Jacques Anquetil. Die won 5 keer de Tour en maar 1 keer Bordeaux-Parijs, maar dat was wel een legendarische overwinning. Op zondagmiddag behaalde Anquetil de eindzege in de Dauphiné, een zware rittenkoers. Hij nam meteen de charteran om enkele uren later, in het holst van de nacht, in Bordeaux-Parijs te starten. Anquetil won met een minuut voorsprong.

Maar... het kan nog zwaarder

  • Parijs-Brest-Parijs

Bordeaux-Parijs is niet de zwaarste koers uit de wielergeschiedenis. Omdat de profs niet mochten deelnemen aan de eerste editie van Bordeaux-Parijs, organiseerden ze voor hen in 1891 Parijs-Brest-Parijs. Deze wedstrijd over 1200 km werd maar om de tien jaar georganiseerd, omdat ze zo onmenselijk was. In de eerste editie won de Franse prof Charles Terront. Hij bereikte de finish na 71 uur en 22 minuten.

Tot 1951 konden professionele wielrenners deelnemen, daarna werd het een koers voor amateurs die vandaag de dag nog om de 4 jaar gereden wordt.

  • Race Across America
http://www.headsetpress.co.uk/

In de Race Across America, die jaarlijks wordt gehouden sinds 1982, rijden wielrenners telkens van de westkust naar de oostkust. De afstanden variëren om het jaar, maar de snelste man die de VS doorkruiste reed deed er in 2013 maar liefst 7 dagen, 22 uur en 11 minuten over en dit over een afstand van 4817 km. Deze straffe prestatie staat op naam van Oostenrijker Christoph Strasser.

Er wordt niet in ploegen gereden, iedereen rijdt apart. Deelnemers kiezen zelf waar en wanneer ze slapen. Sinds het ontstaan van de onmenselijke wielerwedstrijd kwamen twee deelnemers om het leven na aanrijdingen met auto's.

  • Iditarod Trail Invitational
vimeo

De Iditarod Trail Invitational is een mountainbikewedstrijd in Alaska tussen Anchorage en Nome, goed voor 1600 kilometer. De wedstrijd is zonder twijfel één van de zwaarste ter wereld. Door de hevige sneeuwbuien en gevoelstemperaturen tot -50 °C, is het sinds 2000 nog maar 19 fietsers gelukt om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. De renners moeten steun zoeken bij elkaar en soms zelfs banen ruimen met elkaar om door te kunnen rijden.

De snelste man die deze koers reed, deed dat in 15 dagen, 1 uur en 15 minuten.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst