Blij dat we van deze beautyrituelen af zijn

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Nee, we hebben het hier niet over het waxen van benen. Vroeger kwam een mooie huid niet uit een potje. Er werd geëxperimenteerd met heel wat bizarre mengsels. Sommige vrouwen gingen zelfs zover dat ze het met hun leven moesten bekopen.

Een masker van krokodillenpoep
In de Griekse Oudheid ging men ervan uit dat krokodillenuitwerpselen smeren het verouderingsproces van je huid enorm vertraagde. Wij blijven toch bij onze dagcrème, dankjewel.

Ook 18de-eeuwse geisha's zochten hun heil in uitwerpselen. De Japanse gezelschapsdames gebruikten uitwerpselen van een nachtegaal om hun zware make-up te verwijderen. Dat zou hun huid een gezonde glans moeten geven.

Waanzin? Nee, want dit product wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Victoria Beckham was naar verluidt een hevige fan van het goedje.

Wit was "the way to go" tijdens de Renaissance

Wij halen meteen een strandstoel boven om aan ons kleurtje te werken bij de eerste zonnestralen, maar tijdens de Renaissance betekende die bruine tint dat je veel buiten moest werken en dus arm was. Gevolg: vrouwen deden er alles aan om een bleke huid te hebben.

Zo hingen ze bloedzuigers aan hun oren die het bloed uit hun gezicht moesten zuigen. Niet meteen de meest aangename manier, maar de andere optie (een mix van carbonaat, hydroxide en loodoxide) had nog meer desastreuze gevolgen.

Kiss of death
Cleopatra staat bekend om haar zwarte oogmake-up, maar daarnaast kwam ze ook wel eens haar tempel uit met een paar rode lippen. Van lippenstift was nog geen sprake, maar een alternatief was een mengsel van roest, jodium en bromine. Een kus van de Egyptische schone kon letterlijk je dood worden. Een minder dodelijk alternatief was een mix van geplette rode kevers, mieren en bijenwas.

Ratten in je haar
Pruiken waren heel wat in de 19de eeuw. Naast een statussymbool waren ze ook een lekker snoepje voor ratten, want de pruiken werden op het hoofd vastgezet met behulp van dierenvet. Het was dan ook niet ongewoon om als vrouw met een kooi over het hoofd te slapen zodat de ratten 's nachts niet aan je haar kwamen knibbelen.

Kirsten Dunst in Marie Antoinette

Schuurpapier
Wij proberen een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste zo lang mogelijk uit te stellen als onze benen onthaard moeten worden. Maar tijdens WO II hadden vrouwen geen geld voor een beautybezoekje, dus onthaarden ze hun benen met schuurpapier. Jawel, schuurpapier.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst