"Dolfijnen leven juist langer in een dolfinarium dan in het wild"

De documentaire Blackfish doet heel wat stof opwaaien in de VS. Daarin is te zien hoe de orka Tilikum in SeaWorld al drie dodelijke slachtoffers maakte. Dierenparken als SeaWorld en Boudewijn Seapark in België liggen onder vuur. Enkele artiesten, zoals Joan Jett, Barenaked Ladies en Willy Nelson, zegden hun optreden in SeaWorld af na het zien van de documentaire.

In België voert de organisatie Bite Back actie tegen het Boudewijn Seapark. "Met ieder ticket dat je hier koopt, steun je dolfijnen in gevangenschap", vertelden de mensen van Bite Back afgelopen weekend bij hun protest in Brugge.

Maar klopt dat wel?

Boudewijn Seapark

De mensen van het Boudewijn Seapark laten een ander geluid horen. "Van de 6 dolfijnen die we in Brugge hebben, komen er 3 uit de natuur en zijn er 3 hier geboren", vertelt de woordvoerster aan onze redactie. "In de jaren 80 was het nog legaal om dolfijnen gevangen te nemen, maar sinds 2003 haalt geen enkel dierenpark in Europa ze nog in het wild."

"Dolfijnen leven langer in dolfinarium"

Volgens Bite Back zouden dolfijnen in gevangenschap ook sneller sterven dan in het wild. "Ook dat klopt niet. De oudste dolfijn bij ons is 48 jaar, maar gemiddeld worden ze 22 jaar in een dolfinarium. In het wild worden ze gemiddeld maar 15 jaar. Waarom? Omdat zieke dieren hier verzorgd worden. In de zee worden ze alleen maar zieker."

"Het is ook onze taak om de diersoort in stand te houden. We kweken met de dolfijnen, maar dat gebeurt op een natuurlijke manier. Er komt geen dwang aan te pas."

Boudewijn Seapark

"We doen ook wetenschappelijk onderzoek"

Bij elk overlijden in het dolfinarium trekt Bite Back aan de alarmbel. "Maar ze hebben het alleen maar over de doden, niet over de geboortes. Sinds 1998 zijn er in Brugge 8 dolfijnen geboren en 8 gestorven. Van elk overlijden wordt een autopsierapport gemaakt. Het is wetenschappelijk bewezen dat de dieren steeds overlijden aan normale kwaaltjes, niet omdat ze in gevangenschap leven."

"Het is trouwens niet alleen een show met dolfijnen bij ons. We houden ons ook bezig met wetenschappelijk onderzoek. Zo hebben we een geluid ontwikkeld dat ervoor zorgt dat dolfijnen in de natuur niet in de netten van de vissers belanden."

Boudewijn Seapark

Bij Bite Back zijn ze doof voor de argumenten van het dolfinarium. "Ze staan hier zowat elke maand, maar ze willen niet eens met ons spreken. Alles wat wij doen, is openbaar. Maar de mensen van Bite Back blazen alles op."