China bestrijdt smog door barbecues te vernietigen

Peking kreunt onder een dikke laag smog. China zou zijn uiterst vervuilende steenkoolcentrales kunnen aanpakken, maar het bestrijdt de smog iets kleinschaliger: door barbecues te vernietigen. Niet meteen wat wij in gedachten hebben om de luchtvervuiling tegen te gaan, maar China staat er dan ook om bekend de milieunormen aan z’n laars te lappen.

De actie om 500 barbecues te vernietigen maakt deel uit van een breder programma om de luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad terug te dringen. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd natuurlijk, maar ondertussen sterven 1,2 miljoen Chinezen per jaar aan de gevolgen van luchtvervuiling. Misschien zou het meer effect hebben enkele steenkoolcentrales te sluiten?

Onder het motto: een beeld zegt soms meer dan duizend woorden

Het hoge dodental lijkt de regering niet te deren. Waar wel meteen met man en macht aan gesleuteld werd, waren de verkeerscamera's, want die werken niet meer optimaal door de smog.

Terwijl er aan de camera's gesleuteld wordt, komen wetenschappers met hun eigen uitvindingen naar voor om de luchtkwaliteit te verbeteren:

De smogzuiger

De Nederlander Daan Roosegaarde ontwierp een elektrostatische stofzuiger of smogzuiger. De stofzuiger beperkt zich voorlopig enkel tot kleine ruimtes, maar het is een begin.

Verpakte lucht

Naast een gat in de ozonlaag, zag Chen Guangbiao als gevolg ook een gat in de markt. De Chinees verkoopt letterlijk lucht en verdiende er in de kortste keren een fortuin aan.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst