Baanbrekende holebi's in de sport

Homoseksualiteit in de sport blijft nog altijd een huizenhoog taboe, maar dat taboe brokkelt langzaam af nu er steeds meer sporters uit de kast durven te komen. De voormalige Duitse voetbalinternational Thomas Hitzlsperger liet in een interview weten dat hij homo is. "Ik merkte dat ik liever met een man wil zijn."

Hitzlsperger helpt met zijn outing mee aan de aanvaarding van holebi's in de sport. Onderstaande sporters gingen hem voor.

Justin Fashanu (voetbal)

De eerste topvoetballer die er openlijk voor uitkwam dat hij homo is, was Justin Fashanu. De ex-speler van o.a. Nottingham Forest en Newcastle kwam in 1990 uit de kast. Fashanu werd door de Engelse fans overspoeld door spreekkoren en vluchtte naar de VS. Daar werd hij ervan beschuldigd een jongen aangerand te hebben. Fashanu kon niet leven met deze aantijgingen en pleegde zelfmoord.

Gareth Thomas (rugby)

Gareth Thomas (links)

Rugby'ers liggen voortdurend met elkaar te wroeten, zeker in de scrum, maar toch blijft het een van de meest macho sporten die je kunt beoefenen. Het is dan ook lovenswaardig dat Gareth Thomas, een van de iconen van zijn sport, in 2009 toegaf dat hij op mannen valt, ook al was hij daarvoor getrouwd.

Graeme Obree (wielrennen)

BBC

Zelden was de strijd om het werelduurrecord zo spannend als in het midden van de jaren 90. Chris Boardman met zijn hypertechnologische fiets en Graeme Obree met zijn fiets gemaakt van onderdelen van wasmachines vielen om beurten het record aan. Na zijn carrière belandde Obree van de ene depressie in de andere. Hij probeerde zich onder meer van het leven te beroven. In 2011 bekende Obree dat hij in die periode worstelde met zijn homoseksualiteit.

Jason Collins (basketbal)

Sports Illustrated

NBA-speler Jason Collins kwam nog maar enkele maanden geleden uit de kast, maar hij was wel de eerste basketbalspeler die zich outte in de VS. "Ik zal het mij niet aantrekken als de fans me uitjouwen", zei Collins toen. "Ik ben al vaker uitgejouwd."

Orlando Cruz (boksen)

In weinig andere sporten wordt het testosteron zo de hoogte ingejaagd als in het boksen. Het was dan ook een verrassing dat Orlando Cruz, een wereldtopper bij de vedergewichten, plots opstond en zei: "Ik ben een homo en ben er trots op."

Tom Daley (schoonspringen)

Het gerucht deed al jaren de ronde dat Tom Daley, de poster boy van de Britse sport, homo was. Afgelopen maand kwam Daley, die brons won op de Spelen, dan toch uit voor zijn geaardheid. Het slechtst bewaarde geheim uit de sport was eindelijk onthuld.

Billy Jean King en Martina Navratilova (tennis)

BBC

Homo's in de sport zijn nog altijd een zeldzaamheid, maar de lesbische muur werd jaren geleden al gesloopt. Met dank aan Billie Jean King, de Amerikaanse topsportster die in 1981 als eerste toegaf op andere vrouwen te vallen. Bijna meteen erna volgde Martina Navratilova haar voorbeeld. Samen zijn King en Navratilova goed voor 30 (!) grandslamtitels.

Wintersporten

Over enkele weken worden de wintersporters door Vladimir Poetin uitgenodigd op zijn propagandafeestje in Sotsji. Maar de kans is groot dat dat olympisch feestje verpest wordt door protesten rond de antihomowetgeving in Rusland.

Voor Ireen Wüst, de Nederlandse die het schaatsen bij de vrouwen domineert, zal het een bijzondere ervaring worden. Wüst, die al 2 keer goud won op de Spelen, outte zich enkele jaren geleden als lesbische. Ze had onder meer een relatie met shorttrackster Sanne van Kerkhof.

En in België?

Terwijl in het buitenland de voorbije 2 jaar de ene moedige topsporter na de andere is opgestaan, blijft er in België nog altijd een taboe liggen op homoseksuele sporters. In augustus kwam de eerste topscheidsrechter in ons land uit de kast, zo'n slordige 30 jaar nadat er in Nederland een ref zich had geout. "Ik ken twee Belgische voetballers die homo zijn", zei Papanikitas, "maar ik zal ze niet outen."
Zo blijft het grootste rolmodel voor holebi's in België Ann Wauters. Onze beste basketbalspeelster aller tijden woont al jaren samen met Lot, met wie ze twee kindjes heeft.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst