8 ongewone kruisingen van dieren

Dankzij de wetenschappelijke vooruitgang is het mogelijk om dieren te kruisen en te kweken die voorheen niet bestonden. Acht voorbeelden van bizarre combinaties in het dierenrijk.

1. Lijger

De kruising tussen een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger. Normaal gezien komen beide diersoorten elkaar nooit tegen, maar met wat hulp van de mens kun je ze toch kruisen. Klein probleempje: de lijger was bij alle experimenten tot nu toe onvruchtbaar.

2. Teeuw

De teeuw is de tegenpool van de lijger, ofwel de vrucht van een mannetjestijger met een vrouwtjesleeuw. In het Engels noemen ze dit een tigon. Als je meerdere teeuwen bij elkaar zet, wordt het plots héél grappig.

3. Walfijn

Het resultaat van some sweet lovin' tussen een zwarte zwaardwalvis en een tuimelaar (dolfijn). Sea Life Park in Hawaï heeft de enige twee exemplaren in gevangenschap in zijn zwemkom gehad, maar daar leeft er nog maar eentje van. Er zouden ook walfijnen in het wild gespot zijn.

4. Gaap en Scheit

Oké, nu wordt het helemaal absurd, maar dan vooral door de Nederlandse naam. Het principe is duidelijk: je brengt, al dan niet met lichte dwang, een schaap en een geit samen en bingo! De soorten leken alletwee onvruchtbaar, maar in 2012 zette een gaap voor het eerst een baby op de wereld.

5. Cama

Nee, niet de cartoonist-humorist uit Oostende, wel de kruising tussen een kameel en een lama. Het project werd in Dubai opgestart met de bedoeling een dier met de grootte en kracht van een kameel en het karakter van een lama te kweken.

6. Beefalo

Amerikaanser dan dit kun je het niet vinden. De buffel waarvan sprake is eigenlijk de Amerikaanse bizon ("buffalo"). Meng deze kolos met een rund en je krijgt de beefalo. De beefalo bestaat al sinds de 18e eeuw, maar dat waren vooral ongelukjes. Tegenwoordig is de genetisch gemanipuleerde beefalo in opmars.

7. Zezel

Zebra's zijn een droom om mee te kruisen. Ze zijn eigenlijk een soort paard, maar ze zijn er door hun kleurenpatroon helemaal anders. Daarom is het mogelijk om de zebra te mengen met allerlei soorten paarden, zoals hier bijvoorbeeld een ezel. Resultaat: de zezel.

8. Grolar Bear

Een grizzly bear en een ijsbeer kunnen elkaar normaal gezien nooit tegenkomen, maar toch gebeurt het dat een verdwaalde grizzly bear in de armen van een ijsbeer belandt. In 2006 schoot een Amerikaan een in het wild levend exemplaar dood. Hij dacht dat het om een gewone ijsbeer ging. In het Nederlands worden deze beesten ook wel eens ijsgrizzly's genoemd.

Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst