5 redenen waarom Mandela zo inspirerend was

Gisterenavond is Nelson Mandela overleden op een 95-jarige leeftijd in zijn huis in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Deze fake tweet werd door Paris Hilton meteen de kop ingedrukt, maar toch was er heel wat verwarring op Twitter over Mandela. Sommigen stuurden zelfs een RIP-bericht met een foto van Morgan Freeman (de acteur die Mandela speelde) de wereld in.

Werk aan de winkel dus. Want wie was Mandela dan wel? En waarom is er zoveel drukte om zijn dood? Nelson Mandela in 5 korte puntjes.

Gevangenschap

Nelson Mandela kreeg in 1964 een levenslange gevangenisstraf als leider van het ANC , hetAfrican National Congress. Met die groepering ijverde hij voor de belangen van de zwarten in Zuid-Afrika. Ten tijde van het Apartheidsregime (scheiding blank-zwart) hadden zij niets te zeggen. Mandela was weer een vrij man in 1990, na 36 jaar.

Nobelprijs voor de Vrede

brunstad.org

Nelson Mandela en Frederik de Klerk (links), toenmalig president van Zuid-Afrika, ontvingen in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede. "Voor hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het Apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika".

President

Getty Images

In 1994, tijdens de eerste vrije, niet-raciale verkiezing werd Nelson Mandela verkozen tot de eerste zwarte president van het nieuwe Zuid-Afrika, het einde van het Apartheidsregime.

Eeuwige lach

Nelson Mandela, werd door het Zuid-Afrikaanse volk "Madiba" (zijn stamnaam bij de Xhosa) of Tata (vader) genoemd. Hij stond bekend om zijn eeuwige lach.

haveeru.com.mv
Reuters
newyorker

Quotes

http://gnosticwarrior.com/

Madiba heeft heel wat speeches gehouden en veel van zijn teksten waren inspirerend en zijn dat nog steeds. Een greep uit zijn meest bekende quotes.

Het is altijd onmogelijk, tot het gedaan is.

— Nelson Mandela

Als er dromen zijn van een prachtig Zuid-Afrika, dan zijn er ook wegen die naar dat doel leiden. Twee van die wegen heten 'Goedheid' en 'Vergiffenis'.

— Nelson Mandela

Na het beklimmen van een grote heuvel, ontdek je dat er nog veel meer heuvels te beklimmen zijn.

— Nelson Mandela
Sambal

Gebruiksvoorwaarden - Klantendienst